Zenica

Gradonačelnik Kasumović obišao radove na gasifikaciji i izgradnji vodovodne linije u neselju Perin Han

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa saradnicima obišao je danas radilište u naselju Perin Han, gdje su u toku aktivnosti na realizaciji dva kapitalna projekta.

Riječ je o projektima gasifikacije prigradskih naselja čiji je inicijator i implementator Grad Zenica te “Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda Bosna i Hercegovina II” koji provodi JP “ViK” d.o.o. Zenica.

Projektom gasifikacije Zenice predviđena je izgradnja distributivne gasne mreže u dužini od 120 kilometara u gradskim i prigradskim naseljima koja nisu priključena na mrežu daljinskog grijanja, kao i u dijelovima grada s postojećim i planiranim industrijskim zonama.

Obilazeći radove na polaganju cijevi u naselju Perin Han gradonačelnik Fuad Kasumović je istakao da je cilj gasifikacije omogućiti domaćinstvima u dijelovima grada gdje nije razvijena mreža daljinskog grijanja priključak na ekološki prihvatljivo grijanje.

Svjesni smo činjenice koliko je zagađen zrak u Zenici. S druge strane nije zanemariv problem nedostatka drva za ogrjev. Namjera Gradske uprave sa mnom na čelu je da građanima obezbijedimo alternativni način zagrijavanja domaćinstava, kako bi u skorije vrijeme što više smanjili odnosno ukinuli upotrebu uglja kao energenta. To je, između ostalog, jedan od razloga što smo pokrenuli projekat gasifikacije Zenice“, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Naveo je da se druge lokalne zajednice za ovakve projekte zadužuju stotine miliona eura, dok Grad Zenica realizuje izgradnju primarnog voda gasifikacije bez kreditnog zaduženja. Sredstva su obezbijeđena iz ušteda ostvarenih u protekloj godini.

Otkrio je da su u planu i radovi na sanaciji i asfaltiranju lokalnog puta u ovom zeničkom naselju.

Istovremeno, provode se i radovi u sklopu projekta “Vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda Bosna i Hercegovina II”. Ti radovi obuhvataju polaganje vodovodnih cijevi u ukupnoj dužini od 5,5 kilometara, koje će povezati gradski sistem vodosnabdijevanja sa rezervoarom “Putovići” u koji će se dopremati voda iz sistema “Plava voda”.

Nakon spajanja sistema “Plava voda” obezbijedit će se dodatne količine vode za grad Zenicu i stvoriti uslovi da se rubni dijelovi grada snabdiju vodom iz ovog cjevovoda.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem