Info

Gradnja hotela u BiH

Gradit će se hoteli ukupne vrijednosti 615 miliona KM
Gradit će se hoteli ukupne vrijednosti 615 miliona KM

Gradnja hotela u BiH- Bosna i Hercegovina je među zemljama koje su prošle, ali i ove godine ostvarile najveći rast broja turističkih posjeta u svijetu, pokazuju zvanične statistike. Istovremeno, domaće vlasti planiraju otvoriti vrata za velike investicije kako bi enormni potencijal naše zemlje kao atraktivne destinacije bio iskorišten.

Stoga je Federalna vlada među 107 prioriteta ove institucije uvrstila i 15 projekata iz oblasti turizma, vrijednih 615 miliona maraka. No, to nisu jedine investicije u ovom sektoru, a sudeći prema planovima, u BiH će se narednom periodu sagraditi desetine velikih i reprezentativnih hotela i turističkih naselja.

Podrška Vlade

U planu Vlade FBiH je gradnja novih, ali i obnova i proširenje postojećih hotela u Sarajevu, Mostaru, Tuzli… kao i gradnja novih turističkih destinacija i megainfrastrukturnih objekata. Sve ove projekte odobrila je prije nekoliko dana i Federalna vlada, kako bi realizacija počela već ove godine. Za većinu ovih projekata već su odobrena i sredstva za investiranje, a na osnovu privatnog kapitala i međunarodnih kreditora.

U planu su proširenje hotelskih kapaciteta u Sarajevu, gradnja hotela „Skenderija“, ali i hotela „Marindvor“, kao i hotela „Nacional“. Bivša kasarna “Jajce” u starom dijelu Sarajeva jedan je od simbola grada, a već godinama čeka investitore. Vlada namjerava oživiti tu mogućnost i pronaći ulagača koji bi od objekta nacionalne vrijednosti trebao napraviti elitni hotelski kompleks.

Za gradnju hotela „Skenderija“ već postoji i procijenjena vrijednost investicije od 158 miliona KM i ona bi, kada bude realizirana u potpunosti, revitalizirala najatraktivniju lokaciju u centru Sarajeva.

Ovaj hotel bit će smješten u sjeverozapadnom dijelu kompleksa “Skenderija”, na sjeveru duž ulice Terezija, a na zapadnoj strani duž ulice Tekija. Projekt predviđa gradnju hotela s pet zvjezdica ukupne vrijednosti 114 miliona KM (57 miliona eura), renoviranje platoa Skenderije – 30 miliona KM i restauraciju Ledene dvorane – 30 miliona KM.

Prema dokumentaciji, hotel će imati 17 spratova, ukupno 700 kreveta, 220 soba, garažu sa 150 parkirnih mjesta, konferencijsku salu, brojne restorane i sadržaje za zabavu. U planu su i gradnja i proširenje hotela na Bjelašnici, Igmanu, gdje je planirana gradnja bazena na Velikom polju, sa ski-stazom, ukupne vrijednosti 3,9 miliona KM.

U planu je i gradnja kompleksa „Korea“ u Novom Sarajevu. Procijenjena vrijednost tržnog kompleksa „Korea“ iznosi 130 miliona KM (65 miliona eura). Ovaj objekt prostirat će se na oko 10.000 metara kvadratnih.

Hotel “Neretva”

Kada je u pitanju Mostar, planirano je proširenje postojećih kapaciteta na hotelu “Ruža”, čija se vrijednost procjenjuje na 80 miliona KM, ali i obnova hotela „Neretva“, čija će sanacija koštati 12 miliona KM. Među prioritetima Vlade su i ulaganja u Banju Gračanica u iznosu od osam milijuna KM, Banju AQUATERM Olovo tri miliona KM, ali i u kompleks „Muška voda“ Kladanj 25 miliona KM.

Buroj Ozone u Trnovu

Kada su u pitanju ulaganja neovisno o projektima Vlade FBiH, treba izdvojiti skoriju gradnju turističkog grada Buroj Ozone u Trnovu. Kako je najavljeno, Buroj Ozone bit će najveći turistički grad u jugoistočnoj Europi. Kompanija „Buroj International Group“ iz Dubaija počela je realizaciju projekta vrijednog 4,5 milijardi maraka, u okviru kojega će, kako su najavili, na padinama Bjelašnice zasnovati novi grad.

615 miliona KM spremno za projekte
80 miliona za proširenje hotela „Ruža“ u Mostaru
158 miliona KM za gradnju hotela „Skenderija“
130 miliona KM za gradnju tržnog kompleksa – hotela „Korea“
12 miliona KM koštat će obnova hotela „Neretva“
3,9 miliona KM za proširenje hotela na Igmanu

manager.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: