Uncategorized

Građevinski sektor u rasulu, svaki peti objekt u FBiH nelegalno izgrađen

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Građevinski sektor u rasulu, svaki peti objekt u FBiH nelegalno izgrađen – Na osnovu analize izdavanja građevinskih dozvola u lokalnoj revizori Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine zaključili su da je u ovom bh. entitetu svaki peti objekt nelegalno izgrađen.

Riječ je o izvještaju o efikasnosti nadležnih službi koje izdaju dozvole za gradnju u općinama Federacije BiH koje, u većini slučajeva ne rade svoj posao na najbolji mogući način. Tačnije, podaci iz izvještaja govore da da je u FBiH administracija, kada je riječ o izdavanju građevinskih dozvola, prekomplicirana i zahtjevna za sve one koji žele da izgrade svoje objekte, zbog čega je u ovoj godini, po lakoći dobivanja građevinske dozvole BiH rangirana na 170. mjesto od 190 svjetskih ekonomija.

Kao jedan od glavnih problema navodi se to što brojni građani, ali i investitori, na izdavanje građevinskih dozvola u pojedinim općinama moraju čekati i do 320 dana, iako su zakonski rokovi mnogo manji i najčešće iznose 20 do 30 dana. Također, i obimna dokumentacija potrebna za izdavanje dozvola za gradnju predstavlja problem, jer u pojedinim slučajevima investitor je obavezan pribaviti i do 30 dokumenata.

To sve u konačnici dovodi do nevjerovatnih podataka da pojedine općine imaju rekordne stope nelegalne gradnje, pa je tako u Kladnju i Lukavcu zabilježeno 70 posto nelegalno izgrađenih objekata u odnosu na ukupan broj izgrađenih objekata, a prednjače i općine Bosanska Krupa i Stari Grad Sarajevo sa po 60 posto nelegalno izgrađenih objekata.

Najmanja stopa nelegalno izgrađenih objekata zabilježena je u Kiseljaku, gdje je svega jedan posto objekata nelegalno izgrađeno.

Također, revizori su u izvještaju zaključili i kako je u pojedinim slučajevima efikasnije i lakše dobiti legalizaciju bespravno izgrađenog objekta, nego građevinsku dozvolu u redovitoj proceduri. Tako u pojedinim općinama objekt možete legalizirati za devet dana, a urbanističku saglasnost za 158 dana, što je nepojmljivo.

Ističe se i apsurdan podatak da je zbog zabrane gradnje u agro-zoni nemoguće dobiti građevinsku dozvolu, ali se u postupku naknadne legalizacije poljoprivredno zemljište može pretvoriti u građevinsko.

Zbog svega toga i budući da se BiH nalazi na posljednjem mjestu u regiji, kada je riječ o ovoj problematici, federalni revizori su izdali preporuke da je potrebno osigurati brzo i jednostavno izdavanje građevinskih dozvola, skratiti dug i komplikovan postupak izdavanja građevinskih dozvola kako bi se prevenirala nelegalna gradnja i spriječilo indirektno poticanje nastanka novih nelegalnih objekata, te povećati saradnju sa svim investitorima kako bi im se olakšao postupak izdavanja građevinskih dozvola.

radiosarajevo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno