Info

Građani u bankama čuvaju 7,2 milijarde KM

U FBiH povećana štednja, građani u bankama čuvaju 7,2 milijarde KM
U FBiH povećana štednja, građani u bankama čuvaju 7,2 milijarde KM
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Građani u bankama čuvaju 7,2 milijarde KM- Vlada FBiH danas je prihvatila izvještaj o radu Agencije za bankartsvo FBiH za 2015. godinu sa informacijama o bankarstkom, mikrokreditnom sistemu, sektoru leasinga i radu samostalnog ombudsmena za bankarski sistem.

Konstatovano je da je bankarski sektor u prethodnoj godini ostvario dobit od 149 miliona KM, uz naglašavanje da su svi pozitivno poslovali. Kreditna aktivnost povećana je za 3,5 posto.

Ipak, ono što je zanimljivo jeste da je povećana štednja građana u odnosu na prethodnu godinu.

“Stanovništvo je povećalo štednju, a prema podacima Agencije za statistiku građani u bankama čuvaju 7,2 milijarde KM. Depoziti koji se čuvaju u bankama iznose 13,1 milijardu KM. Informacija da građani čuvaju toliko novca ne raduje me nimalo, zbog toga savjetujem građanima da investiraju ili u vrijednosne papire ili u pokretanje vlastitog biznisa”, istakla je ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Milićević.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš istakao je da je finansijski sistem u FBiH stabilan, te da je riječ o najuspješnijem i najuređenijem segmentu privrede u BiH.

Kada je riječ o mikrokreditnom sistemu, on je najviše bio usmjeren na kreditiranje poljoprivrede i uslužnih djelatnosti.

Likvidacijom Banke Srpske ispunjen je uslov MMF-a za novi kreditni aranžman, a da li će BiH dobiti 1,05 milijardi kredita od MMF-a bit će poznato nakon završetka posjete misije te međunarodne finansijske institucije, koja će trajati od 10. do 24. maja. Oba entiteta su spremna za aranžman s MMF-om, a da li će do toga doći potvrdit će fiskalno vijeće.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno