Biznis

Građani tvrde da je znatno poskupjela poštarina za proizvode s AliExpressa, evo šta kažu u UIO

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon pojave navoda o znatnom rastu cijena poštarine za proizvode kupljene preko AliExpressa zbog Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), obratili smo se ovoj instituciji kako bismo provjerili ovaj navod.

Čitatelji našeg portala tvrde da je poštarina za proizvode do 300 KM porasla sa 20 na čak 250 KM te da im je rečeno da je to stvar UIO. Međutim, iz UIO su odgovoru za Klix.ba naveli da nisu mijenjali propise kojima se regulira ovo pitanje.

Naglasili su da oni ne naplaćuju poštarinu, odnosno da poštarinu isključivo naplaćuju poštanski operateri koji dostavljaju pošiljke. Također su podsjetili da se ne plaćaju uvozne dadžbine na proizvode vrijedne do 300 KM.

“Za pošiljke koje se naručuju preko interneta, a poštanskim operaterima stižu u Bosnu i Hercegovinu, predviđeno je oslobađanje uvoznih dadžbina ako su pošiljke u vrijednosti do 300 KM. U Slučaju da je vrijednost pošiljke viša od 300 KM, u carinskim referatima se obračunava naplata uvoznih dadžbina (carina 10 posto i PDV 17 posto). Svi ostali troškovi, koji se naplaćuju građanima, nemaju veze s UIO”, ukazali su.

Kako su naveli, zakonima iz oblasti indirektnog oporezivanja nije propisano da UIO obračunava i naplaćuje naknadu za carinski pregled prilikom preuzimanja poštanskih pošiljki, niti je ta naknada prihod UIO.

Prema informacijama organizacionih jedinica UIO pri carinskim referatima u poštama u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, naknada nazvana “carinski pregled”, na koju se potrošači žale, predstavlja naknada koju naplaćuju i prihoduju poštanski operateri u Bosni i Hercegovini u skladu sa svojim cjenovnicima, istakli su u UIO.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno