Info

Građani će napokon saznati ko zagađuje zrak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Građani će napokon saznati ko zagađuje zrak u BiH – ZENICA / BANJA LUKA / PRAG – Još 2003. godine, Bosna i Hercegovina se na međunarodnom nivou obavezala da će informisati građane koje opasne hemikalije i u kojim količinama emituje industrija (1).

Međutim, ti podaci do danas nisu dostupni javnosti. NVO ne vide razlog za takav stav i stoga su odlučili da sami objave te podatke. Baza podataka najvećih zagađivača će biti dostupna 27. aprila.

“Evropska unija je potrošila 2 miliona eura da bi Bosna i Hercegovina objavila Integrisani registar zagađenja (2). Nije jasno u šta je potrošen toliki novac, jer čak i nakon sedam godina građani ne mogu pristupiti tim podacima. Stoga smo odlučili da sami objavimo te  podatke“, složni su Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica i Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu Banja Luka.

Podatke su obradili stručnjaci NVO Arnika iz Češke Republike. U Češkoj, podaci o opasnim hemikalijama koje emituje industrija su dostupni već 12 godina, što je omogućilo organizaciji Arnika da svake godine rangira najveće zagađivače. To onda mogu koristiti mediji, građani, ali i općinski političari.

“Objavljivanje neke informacije nekad može biti opasno za javnost, ali sasvim suprotno vrijedi za podatke o zagađenju okoliša. Teško je povjerovati, da su ministarstva godinama prikupljala takve podatke da bi ih sakrili od očiju javnosti “, kaže Martin Skalský iz organizacije Arnika.

“U Evropskoj uniji, Integrisani registar zagađenja je koristan svima. I građani Bosne i Hercegovine imaju pravo znati nivo zagađenja i vidjeti koje kompanije tome najviše doprinose”, dodaje Skalský.

Građani će moći pregledati informacije u bazi podataka o zagađenju Bosne i Hercegovine, u kojoj se koriste zvanični podaci koje je industrija dostavljala vladinim agencijama, na web stranici www.eko.ba od 27. aprila.

Charts and rankings alternative register



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno