Info

Građani BiH mogu u Crnu Goru i uz serološki test

Građani BiH mogu u Crnu Goru i uz serološki test – Građani Bosne i Hercegovine (BiH) u Crnu Goru mogu da uđu s negativnim serološkim testom na koronavirus koji je jeftiniji od PCR testa, javlja Anadolu Agency (AA).

Bosna i Hercegovina se, uz Albaniju i Kosovo, nalazi na listi zemalja čiji građani mogu ući u Crnu Goru samo ako dostave negativan laboratorijski test na koronavirus. Inspektorka Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore Karmela Mujičić kazala je da Institut za javno zdravlje Crne Goe priznaje negativan PCR test, ELISA serološki ili ECLIA test koji moraju biti urađeni u akreditovanoj laboratoriji.

“Postoji značajna razlika u cijeni između testova koje priznaje Institut, jer PCR košta oko 100 eura dok se serološki plaća 20 eura. PCR testove građani BiH mogu uraditi samo u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, ali ELISA serološki test se može uraditi i u laboratorijama u drugim gradovima, na primjer u Trebinju. To znači da ljudi iz Crne Gore koji idu u Bosnu i Hercegovinu, recimo poslovno u Trebinje mogu u tom gradu završiti posao, uraditi test za nekoliko sati i vratiti se nazad”, kazala je Mujičić.

Ona je upozorila da nisu validni takozvani “brzi testovi” na koronavirus, koji su se odnedavno pojavili na tržištu, jer se smatra da je riječ o nepouzdanoj metodi. Mujičić je pojasnila da je preciznost PCR testa i seroloških ispitivanja ELISA metodom mnogo veća u odnosu na “brze testove”.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem