Zenica

Grad Zenica usporava gradnju stambeno-poslovnog objekta Bajra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radovi na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Bajra u Zenici, uprkos problemima sa nadležnim službama Gradske uprave Zenice, ide planiranim tokom, a investitori se nadaju da će radovi biti završeni do kraja godine te da će kupci stanova već početkom naredne godine biti u svojim stanovima.

U sklopu kompleksa bit će izgrađeni market, mesnica, ćevabdžinica te stambene jedinice koje će većinom sačinjavati dvosobni stanovi prilagođeni kupovnoj moći stanovnika Bosne i Hercegovine. U razgovoru za Klix.ba iz Mesne industrije Bajra su pojasnili problem s kojim su se susreli tokom rješavanja papirologije koja je znatno usporila izgradnju.

“Nakon potpisa kupoprodajnog ugovora naša kompanija je uredno isplatila cijenu za predmetnu parcelu, porez te izvršila uknjižbu vlasništva i regulisali posjed. Moramo istaći da je nadležna gradska uprava na čelu s bivšim gradonačelnikom Husejinom Smajlovićem pružila nesebičnu podršku u dobijanju gradske dozvole u veoma kratkom roku. Nadali smo se da ćemo, nakon što smo platili rentu Gradu Zenici i ispunili sve uslove za gradnju, još 12. aprila 2016. godine, otpočeti gradnja 1. maja 2016. godine te završiti cijeli objekat do 1. jula 2017. godine. Međutim, pojavili su se problemi oko nezakonitog, odnosno bespravnog, ometanja posjeda od osoba za koje je Grad Zenica znao odnosno neke od službi nisu bili na visini zadataka i našu kupljenu imovinu prije gradnje nisu oslobodili od bespravne gradnje i formalno-pravno nisu stvorili uslove za gradnju”, pojasnili su iz Bajre.

Osim što je papirologija usporila početak izgradnje stambeno-poslovnog objekta u Zenici, spor još uvijek uzrokuje kašnjenje u gradnji te prijeti i potpunom obustavom radova.

Objekat po projektu ima ukupno tri lamele plus poseban blok “B” koji kao cjelina djeluju moderno. Čitav projekat prema riječima odgovornih iz Mesne industrije Bajra bio bi poklon Zenici i ponos za sve Zeničane jer je njihov grad zaslužio jedan takav objekat.

“U izgradnji i opremanju objekta projektom je planirana ugradnja najsavremenijih materijala koji se danas proizvode na evropskom tržištu. Posebna pažnja posvećena je termo izolaciji i sprečavanju gubitka toplotne energije. No, iako u svom posjedu imamo i presudu nadležnog suda grada Zenice da će ometanje posjeda parcele biti oslobođeno do 15. marta 2017. godine u potpunosti, mi do danas nismo u mogućnosti nastaviti s gradnjom lamele 2 i 3, odnosno objekta prema Željezari”, izjavili su iz Bajre te dodali da ukoliko Grad Zenica ne poduzme konkretne mjere na rješavanju ovog problema koji je stvorio smetnje u gradnji objekta, da će pokrenuti sudski spor i tražiti naknadu svih troškova.

“Radi se prije svega o troškovima koji slijede na vraćanju uloženih sredstava i troškova koje će zahtjevati sud, advokati i drugi. Iskreno se nadamo da do toga neće doći, ali ostalo je veoma malo vremena da se Grad Zenica očituje i izjasni o tom problemu”, dodali su iz Bajre.

Za kraj razgovora su istakli kako bi bili presretni da se objekat završi do 2017. godine te da prvi stanari u svoje stambene jedinice usele početkom naredne godine. Cijene stanova još uvijek nisu formirane zbog navedenih problema, ali su poručili da će Zeničani imati izbora u odabiru veoma atraktivnih i savremeno opremljenih stanova, garaža i poslovnih prostora po veoma povoljnim cijenama za današnje uslove.

Izgradnjom ovog kompleksa bit će otvoreno i 45 radnih mjesta.

Izvor: Klix – Foto: Elmedin Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno