Zenica

Grad Zenica tvrdi da zbog procesa nije potpisano zimsko održavanje puteva, no da li je tako?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska uprava Zenice ponudila je objašnjenje zbog čega će još uvijek nije rešen problem zimskog održavanja puteva zbog čega su brojni građani bili u problemu tokom vikenda. Kasumović je poručio da su rigorozni propisi doveli do problema, ali ne i da je urađena pogrešna procjena

Podsjetimo, brojni građani Zenice u noći sa subote na nedjelju prilikom povratka sa zeničkog izletišta Smetovi naišli su na veoma teške uvjete na putu jer još uvijek nije izabrana zimska služba za održavanje puteva, a to će biti urađeno do 21. decembra.

Problemi su nastavljeni i u nedjelju ujutro, a put je očišćen nakon što je ugostitelj restorana na Smetovima angažovao putnu službu o ličnom trošku kako bi građani mogli doći na izletište i uživati u snijegu.

Iz Gradske uprave Zenica su danas poručili da s ciljem potpunog i istinitog informisanja obavještavaju javnost da je Odsjek za javne nabavke na vrijeme objavio javnu nabavku za održavanje lokalnih i nerazvrstanih puteva za sezonu 2023./2024. godina i to 14. avgusta 2023. godine, a dostava i otvaranje ponuda bila je predviđena 10. oktobra 2023. godine.

“Dužni smo pojasniti i to kako je prema Zakonu o javnim nabavkama rok za dostavu ponuda 45 dana, a potom i rok od 10 dana za žalbu.

Za raspisani LOT 1 odnosno zimska služba za grupu 1 i to Zenica – Smetovi i Zenica – sliv Babine rijeke i grupa 7: Pehare, Donja i Gornja Gračanica, procijenjena vrijednost LOT-a iznosila je 199.860 KM bez PDV-a. Za ovaj LOT zaprimljena je jedna ponuda i to u vrijednosti od 330.931,57 KM bez PDV-a, što je više za 131.071,57 KM od procijenjene vrijednosti”, obrazložili su iz Gradske uprave Zenica.

Nadalje ističu da je za raspisani LOT 2 odnosno zimska služba za grupu 2 i to Zenica – sliv Kočeve, grupa 4 i to Zenica-Gornja Zenica i grupa 5 Gradište, Tetovo i Banlozi procijenjena vrijednost LOT-a iznosila je 91.470 KM bez PDV-a.

“Za ovaj LOT zaprimljene su dvije ponude u vrijednosti od 153.351,35 KM bez PDV-a i ponuda u vrijednosti od 151.326,91 KM bez PDV-a. Ove ponude su, također, veće od procijenjene vrijednosti i to prva za 61.881,35 KM, a druga za 59.856,91 KM”, dodaju iz GU Zenica.

Za raspisani LOT 3 odnosno zimska služba za grupu 3 i to područje sjeverno od tunela Vranduk procijenjena vrijednost LOT-a iznosila je 225.350 KM bez PDV-a. Za ovaj LOT zaprimljena je jedna ponuda u vrijednosti od 376.974,38 KM, što je više od procijenjene vrijednosti za 151.624,38 KM. Slična situacija je i za raspisani LOT 4 odnosno zimska služba grupa 6 i to Perin Han, Mošćanica i grupa 8 i to Lašva, Janjići i Raspotočje procijenjena vrijednost LOT-a iznosila je 82.740 KM bez PDV-a. Za ovaj LOT zaprimljena je jedna ponuda i to u vrijednosti od 137.784,57 KM bez PDV-a, što je više od procijenjene vrijednosti za 55.044,57 KM.

“Valja istaći i to kako su se zainteresirani mogli prijaviti na sve LOT-ove, a da je zbog činjenice da su prijavljeni dostavili vrijednosti ponuda skoro za duplo od procijenjenih ova javna nabavka je, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, i poništena. Odmah se pristupilo objavi druge javne nabavke, a koja je na portalu javnih nabavki objavljena već 26. oktobra 2023. godine sa uvećanim iznosima procijenjene vrijednosti i to za LOT 1 iznosi 292.670 KM, za LOT 2 iznosi 143.950 KM, za LOT 3 iznosi 312.910 KM i za LOT 4 iznosi 312.910 KM, svi iznosi bez PDV-a”, pojasnili su.

Prema riječima Fuada Kasumovića, gradonačelnika Zenice, Gradska uprava Zenica neće kršiti zakone zbog rigoroznih propisa javnih nabavki.

“Mi nismo krivi što su ovako rigidne javne nabavke. Firme koje su se javile, dostavile su ponude koje su veće od procijenjenih vrijednosti za gotovo duplo veći iznos. Mi po zakonu ne smijemo marku više platiti u odnosu na procijenjenu vrijednost. Mi smo na vrijeme objavili sve na portalu javnih nabavki, ali ne smijemo kršiti zakon”, kazao je Kasumović te dodao da će uložiti maksimalne napore da se prevaziđe ova situacija na čemu već predano radi i obećava građanima da će riješiti nastali problem uz poštivanje svih zakona.

Očigledno je da nadležni u Odjelu za javne nabavke nisu prilikom raspisivanja javnog poziva imali na umu kretanja na tržištu, inflaciju, poskupljenja nafte i materijala koji se koristi za posipanje što sigurno nije krivica zakona i javnih nabavki već loših procjena nadležnih.

“U odnosnu na prošlu godinu došlo je do poskupljenja materijala i svih troškova za 30 posto. Nije to do javnih nabavki nego je do toga kada je raspisan tender i koliko vremena se stavilo za dostavljanje ponuda, kako smo mogli vidjeti, kao da se radi o međunarodnom tenderu za autoceste. Moglo se sve riješiti mnogo ranije i brže, pa u krajnjem slučaju da se dogovara ljetno i zimsko održavanje zajedno”, kazali su nam iz uprave jedne od putnih službi.

Iz putne službe su nam dodali da će, ako se završe sve procedure po planu, mašine biti na cestama tek nakon novogodišnjih praznika, nikako prije.

Na kraju se postavlja pitanje da li će iko snositi odgovornost za loše procjene i ako okolna mjesta u potpunosti budu blokirana uslijed većih snježnih padavina, ali i kako i kada će se riješiti ovaj problem do 21. decembra?

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno