Zenica

Grad Zenica partner u USAID-ovom projektu „Diaspora Invest“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je danas Memorandum o razumijevanju između Američke agencije za međunarodni razvoj i Grada Zenice za USAID projekat „Diaspora Invest“.

Osim Grada Zenica, USAID je potpisao memorandume o partnerstvu sa još 19 jedinica lokalne samouprave, sa kojima će zajedno razvijati lokalne grant programe i podržati aktivnosti uključivanja dijaspore u ekonomski i društveni razvoj lokalnih zajednica.

Svečana ceremonija potpisivanja memoranduma o partnerstvu organizovana je u Sarajevu, a njen domaćin bio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy.

Njegova ekselencija ambasador Michael J. Murphy se ovom prilikom sastao sa načelnicima i gradonačelnicima partnerskih zajednica, gdje su razmijenili ideje i očekivanja novog modaliteta saradnje kroz USAID projekat „Diaspora Invest“.

„USAID projekat „Diaspora Invest“ će osnažiti kapacitete jedinica lokalne samouprave za efikasno uključivanje dijaspore u lokalni razvoj.  Zajedno sa partnerskim lokalnim zajednicama, USAID će podržati uspostavljanje lokalnih fondova za podsticanje investicionih projekata dijaspore u partnerskim lokalnim zajednicama. Radićemo na podršci jedinicama lokalne samouprave da podstaknu direktna ulaganja dijaspore i druge oblike doprinosa dijaspore lokalnom društvenom i ekonomskom razvoju u svrhu omogućavanja novih investicija, otvaranja novih radnih mjesta i intervencija u smislu transfera znanja, prema međusobno usaglašenim osnovama”, napominju iz Projekta.

“20 partnerskih gradova i opština/općina potpisivanjem ovog sporazuma šalju jasnu poruku o spremnosti da budu atraktivna destinacija za ulaganja dijaspore, te potvrđuju svoju opredijeljenost otvorenoj i transparentnoj podršci privredi” napominju iz Projekta.

Gradonačelnik Fuad Kasumović izrazio je zadovoljstvo što je Grad Zenica prepoznat kao partner USAID projekta „Diaspora Invest“.

„Zahvaljujem se Američkoj vladi na iskazanoj podršci. Grad Zenica je već uspješno implementirao jedan projekat, u kojem su učestvovali privrednici iz dijaspore. Raduje me što imamo priliku da ponovo uključimo našu dijasporu u lokalni razvoj“, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Današnji potpisnici, lokalni partneri projekta, su: Grad Zenica, Bosanska Krupa, Brčko Distrikt BiH, Cazin, Centar Sarajevo, Istočna Ilidža, Jablanica, Jajce, Kakanj, Konjic, Livno, Lopare, Maglaj, Modriča, Tešanj, Travnik, Tuzla, Vareš, Zavidovići i Žepče. U narednom periodu se očekuje uspostava lokalnih fondova za podršku investicijama dijaspore, koji će biti finansirani od strane USAID projekta “Diaspora Invest” i partnerskih lokalnih zajednica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno