Politika

Grad Zenica će sredstva od kumunalnih taksi i pravdu tražiti i u Strazburu   

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grad Zenica će sredstva od kumunalnih taksi i pravdu tražiti i u Strazburu   – Gradska uprava i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović razočarani su presudom Ustavnog suda FBiH br. U-23/17 od 18.04.2018. godine, kojom se utvrđuje da Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama Grada Zenice (Službene novine Grada Zenice broj 1/17), nije u skladu sa Ustavom FBiH. Povodom presude koja je donesena preglasavanjem 4:3 što je rijetkost u praksi Ustavnog suda FBiH, danas je održana press konferencija na kojoj su presudu komentarisali gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, gradski pravobranitelj Zlatko Osmanović i pomoćnica gradonačelnika za privredu i finansije Fatima Vojvodić.

“Presuda je donesena u originalnom dokumentu 18. aprila potpisana je od strane sudije Vesne Budimir. Nama je poslana 16.7. i stigla je juče, a potpisala ju je Aleksandra Martinović, odnosno neko drugi u njeno ime. U zadnjem pasusu presude piše: Ovu presudu Ustavni sud FBiH donio je preglasavanjem. Prema informacijama kojima raspolažemo vodila se ogromna borba za taj četvrti glas između kladioničarskog lobija i Ustavnog suda FBiH”, kaže gradonačelnik Kasumović. Presuda u ovom slučaju podijeljenog Ustavnog suda FBiH, ne odnosi se na Grad Zenicu u pravnom smislu. Riječ je o političkoj odluci – stav je Pravnog savjeta Grada Zenica.

“Na dva načina apelacija se može poslati Ustavnom sudu FBiH za oscjenu ustavnosti. Prva je  bila da struka, odnosno Kantonalni sud ZDK to zatraži, a druga politička, da to uradi premijer kantona. Kako za sud tu ništa nije bilo sporno, uradio je to premijer kantona i predsjednik SDA ZDK Miralem Galijašević. Da stvar bude gora tj. žalosnija po građane Zenice i mnoge druge u BiH koji žele slijediti primjer Zenice, Galijašević i SDA juče su likovali ovakvom presudom koja je građane Zenice bar privremeno zakinula sa više od sedam miliona KM. Premijer Galijašević i predsjednik SDA koji  je zakinuo građane Zenice za sredstva iz vodnih naknada, sredstava za azil i mnoga druga sredstva, hvali se da je on zaštitnik bzudžeta Grada Zenica. Može ga biti sram i stid svojih sugrađana koje potkrada. Na ovaj način on je potvrdio ono što smo znali, a to je, da se i njegova stranka finansira iz kladioničarske hobotnice”, kaže gradonačelnik Zenice.

Zbog toga što nisu poduzete pravovremene pravne radnje u drugostepenim postupcima rješavanja po žalbama pravnih lica koja se bave pružanjem usluga igara na sreću, Gradska uprava Zenice ranije je podnijela krivičnu prijavu protiv federalne ministrice finansija Jelke Miličević.

“Argumenti koji su izneseni u presudi Ustavnog suda FBiH nemaju nikakave veze sa Odlukom o komunalnim taksama Grada Zenice. U presudama Ustavnog suda od ranije piše: može se uzeti nivo akumulativnosti za razrez ovih taksi i mogu se uzeti. Oni to u ovoj presudu ne uzimaju u obzir nego za sve to kažu da je sudska praksa FBiH i pozivaju se na nekakve odluke sa kojima Odluka o komunalnim taksama Grada Zenice nema nikakve veze. Mi smo skroz druge paramtetre uzeli. Da je to politička odluka dokazuje slijedeće. Oni u presudi konstatuju da su nivo akumulativnosti i djelatnost jedno te isto. Zbog toga ćemo pravdu tražiti i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu”, izjavio je danas Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama Grada Zenice usvojilo je Gradsko vijeće Zenica 29. decembra 2016. godine. Sredinom januara 2017. godine zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Odluke pred Ustavnim sudom FBiH od premijera ZDK Miralema Galijaševića zatražili su priređivači igara na sreću i osam vijećnika. Iako po Zakonu nije obavezan Galijašević je hitnim putem uputio apelaciju. Međutim, premijer ZDK oglušio se o Zaključak Gradskog vijeća Zenica sa 18. sjednice održane 8. februara 2018. godine kada je od njega zatraženo povlačenje Zahtjeva za ocjenu ustavnosti Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama.

Gradska uprava i gradonačelnik ovim putem informišu građane Zenice, da će se sve službe i kabinet gradonačelnika nastaviti društveno odgovorno ponašati i da će nastaviti sa pravnim radnjama kako bi u budžet Grada bila uplaćena sredstva od komunalnih taksi za kladionice, a prikupljena sredstva bila opredijeljena u poboljšanje uslova života svih stanovnika Zenice.

Gradonačelnik Fuad Kasumović

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno