Nogomet

Grad dužan Čeliku 318.971,04 KM, a iz budžeta za sport javnom preduzeću izdvojio 260.000 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javnosti je odavno poznato da Gradska uprava Grada Zenica i dalje krši sporazum o međusobnoj saradnji koji ima s NK Čelik Zenica. Naime, Grad do danas nije uplatio niti jednu ratu na ime zakupnina poslovnih prostora u sklopu stadiona Bilino polje, te je s današnjim danom na ime glavnice našem klubu dužan: 296.156,80 KM, dok kamata iznosi: 22.814,24 KM.

Gradska uprava je prošle godine kršenje sporazuma pravdala tvrdnjama kako se klub nije prijavio na Javni poziv za dodjelu sredstava iz transfera za sport budžeta Grada Zenica. Klub je u nekoliko navrata dokazao kako je riječ o neistinama, te da se, iako to nije bio dužan, uredno prijavio na javni poziv, baš kao što se prijavio i za dodjelu sredstava iz transfera za sport za tekuću, 2022. godinu.

Javni poziv za ovu godinu je rezultirao time da je našem klubu , umjesto barem 222.117,60 KM koliko mu pripada po sporazumu o međusobnoj saradnji na ime zakupnina poslovnih prostora, dobio – 12.000 KM.

Još jednom naglašavamo da se kao klub nismo dužni prijavljivati na javni poziv za sredstva iz transfera za sport budžeta Grada Zenica, te da klub ne bi ni dostavljao svoju prijavu da Grad poštuje obavezu iz sporazuma u smislu prebacivanja sredstava prikupljenih od zakupnina poslovnih prostora u sklopu stadiona Bilino polje.

Ipak, obzirom da je Grad još jednom dokazao da mu je namjera opstruirati oporavak Čelika i kršiti sporazum, klub će svoja prava tražiti putem suda.

Istovremeno je paradoksalno da je Grad za koji se tvrdi kako ima „najbolje sportske uvjete u državi“, od 750.000 KM koliko je predviđeno za sport iz budžeta Grada Zenica, sportskim klubovima dodijelio samo 390.000 KM, dok je ostatak sredstava raspoređen na Javno preduzeće za upravljanje i održavanje sportskih objekata u iznosu od čak 260.000 KM, a iznos od 100.000 KM ostavljen kao budžetska rezerva kojom upravlja gradonačelnik.

Ovakvom raspodjelom novca građana Zenice, Gradska uprava je još jednom pokazala jasan stav da ne mari za razvoj sporta u gradu što je jedan od razloga što je sport u Zenici na najnižim granama od osamostaljenja države. Umjesto da se za sport izdvajaju značajna sredstva po uzoru na druge gradove u općine koji su glavni partneri sportskim klubovima u svojim sredinama, Gradska uprava izdvaja mizerna sredstva sportskim kolektivima, a novac građana namijenjen za razvoj sporta u gradu raspoređuje na primanja uposlenika u neprofitnim javnim preduzećima.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST NK ČELIK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno