Politika

Govor gradonačelnika Kasumovića na svečanosti povodom Dana Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Govor gradonačelnika Kasumovića na svečanosti povodom Dana Zenice – U povodu Dana Zenice koji se obilježava 20. marta, na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održana je svečana akademija i sjednica Gradskog vijeća.

Kroz kulturno-umjetnički program mnogobrojne zvanice i goste vodili su rođeni Zeničani Tarik Filipović i Sandra Bagarić.

Nakon intoniranja državne himne prigodnim govorima na svečanosti obratili su se predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Goran Bulajić i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, čije obraćanje prenosimo u cjelosti:

” Cijenjene ekselencije, uvaženi gosti i gradski vijećnici, dragi prijatelji, poštovane Zeničanke i Zeničani, svima Vam od srca, kao gradonačelnik i u svoje lično ime čestitam Dan Grada Zenica.

Oni koji su se rodili u Zenici i mi koji ovdje živimo možemo biti ponosni na naš grad, njegovu prošlost, ljepotu i suživot u njemu.

Dan grada kao što vidite već drugu godinu zaredom slavimo u Bosanskom narodnom pozorištu, koje je obilježilo svoj 69. rođendan, što dovoljno govori o bogatoj kulturnoj tradiciji Zenice.

Vi koji pratite rad Gradske uprave mogli ste u prethodne dvije godine vidjeti da Gradska uprava sa mnom na čelu svoj posao obavlja maksimalno transparentno.Tajni ne smije biti, jer su nam građani ukazali svoje povjerenje, a Budžet Grada je novac Zeničana koji su nam predali na upravljanje i koji zato trebaju znati gdje i kako se on troši.

Našim sugrađanima najbolje ćemo pomoći stvaranjem uslova za dolazak novih investicija. I zato je zadatak Gradske uprave da obnavlja postojeću i gradi novu infrastrukturu, a sve to smo radili u proteklom periodu.

Da mislimo na sve građane svjedoče sljedeće činjenice, pa idem redom:

1.      Otvorili smo i peto zajedničko naplatno mjesto na kojem građani bez provizije mogu plaćati komunalne usluge čime smo Zeničanima uštedjeli preko milion maraka,

2.      Završili projekat pokrivanja svih mjesnih zajednica besplatnim wi-fi signalom,

3.      Postavljena su nova autobuska stajališta,

4.      Uređuju se trgovi u gradu, a uskoro se otvara i obnovljena Gradska kafana s trgom,

5.      U toku je izgradnja biciklističke staze i šetališta u Blatuši, a trenutno je u fazi implementacija projekta javnih bicikala u gradu,

6.      Otvorili smo Centar za poduzetnike i investitore i Centar za omladinu.

7.      Već smo izgradili nekoliko dječijih igrališta i sportskih poligona, a gradi ih se novih 6,

8.      Uz pomoć UNDP-a u više mjesnih zajednica stvorili smo uslove za ugodniji život osoba starije životne dobi.

9.      Utoplili smo obdaništa, ali i utopljavamo stambene zgrade.

10.  Imamo odabrana idejna rješenja za centralni gradski trg i vijećnicu i Trg Alije Izetbegovića.

11.  ” Zenica Summer fest”i “Zenica ADVENTuresadržaji su koji okupljaju i usrećuju veliki broj Zeničana i daju priliku za promociju našeg grada.

12.  Spasili smo NK Čelik, vratili ga navijačima i u zdrave okvire i sada se bori za Evropu 

Do boljeg života ćemo brže i lakše doći ako imamo dobre puteve, a njih smo intenzivno popravljali i gradili čitavo vrijeme mandata i nastavit ćemo ove godine još više.

Započeli smo i sa realizacijom projekta “Sakupljanje i tretman otpadnih voda u Zenici”, čiji je cilj razdvajanje gradskih i industrijskih otpadnih voda i njihov odvojen tretman. Ovaj projekat je vrijedan 19,3 miliona eura i to je najveća poslijeratna donacija na prostoru BiH u oblasti zaštite životne sredine.

Maksimalnim naporima uspjevamo u životu održati projekat “Plava voda”, kao višedecenijsku željuZeničana da piju i koriste zdravu vodu. Ovaj projekat od kapitalnog značaja za grad Zenicu u oblasti vodosnabdijevanja pitkom vodom, vrijedan je 22 miliona eura.

“Toplana Zenica” je najsvježiji ali i najvrijedniji i za građane najznačajniji kapitalni projekat, jer ćemo naredne godine kvalitetno i trajno riješiti višedecinijski problem zagrijavanja stambenih i poslovnih prostora. Ova investicija je vrijedna preko 53 miliona eura i ponosan sam da će ovaj projekat biti realizovan bez marke zaduženja. Osim što ćemo konačno riješiti višedecenijski problem grijanja u našem gradu, važno je kazati da ćemo uz ovaj stabilan izvor toplote drastično smanjiti zagađenje u Zenici, što je u skladu s našom željom za ekološkim i održivim ulaganjima.

Priča o evropskoj Zenici je beskonačna.Za nju je potrebnodosta rada, sredstava, ali i snage da se razbiju predrasudei spriječe pokušaji određenih krugova da zaustave napredak našeg grada. Zeničani žele da se ova priča nastavi i zato se nadamo da će konačno prestati maćehinski odnos Federacije BiH, a pogotovo Zeničko-dobojskog kantona prema građanima Zenice, tim prije jer će se kroz ova tri kapitalna projekta realizovati radovi vrijedni blizu stotinu miliona eura.

Dosad smo izostanak podrške viših nivoa vlasti nadoknađivali zahvaljujući pomoći prijatelja iz Delegacije Europske unije u BiH, Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH i velikog broja država članica EU. Zahvaljujući upravo saradnji sa EBRD-om, Zenica je uključena u najnoviji projekat “Green City action plan”, gdje je EU sa oko 250.000 eura finansirala eksperte, koji će identifikovati izvore zagađenja u našem gradu i tražiti rješenje za smanjenje tog zagađenja.

Primjetili ste da često spominjem EU i Zenicu u njoj i na tome ću istrajati.

Nažalost, naša mladost, naša budućnost neumoljivo odlazi u Evropu, a iza sebe ostavlja godine svoga školovanja, svoje najmilije, ovaj lijepi grad i zemlju. Gradska uprava na čijem sam čelu ne želi i ne treba da bude vlast, nego servis građanima i logistika privrednicima. Zadovoljstvo građana i kvaliteta njihovog života istinski je test za sve nas. Znači, trebamo biti još efikasniji u pružanju usluga sugrađanima, u rješavanju njihovih komunalnih i drugih problema, u podizanju standarda urbanog življenja, ali i u odgovornom upravljanju, pa i u trošenju budžetskog novca. Kao gradonačelnik i najodgovorniji čovjek u Gradskoj upravi nastavit ću se zalagati za sve oblike štednje i racionalnost. Međutim, ne nastavimo li stvarati još povoljniji privredni ambijent za ljude koji u našem gradu žele investirati svoj novac, same mjere štednje neće biti dovoljne da Zenici vratimo lidersko mjesto u bosanskohercegovačkoj privredi.

Zato smo se maksimalno posvetili uređenju postojeće “Radne zone Zenica I” u kojoj iz dana u dan ima sve više zaposlenih i krenuli u projekat otvaranja poslovno – prodajne zone “jug” na lokaciji “Antena” i poslovno – radne zone “sjever” na lokaciji “Banlozi”. I tu imamo opstrukcije sa viših nivoa vlasti, ali nećemo odustati jer će te lokacije biti srce razvoja nove Zenice jer upravo na njima očekujemo upošljavanje više hiljada radnika. Stvorili smo sve uslove da administrativne prepreke investitorima budu minimalne i da Zenica bude najprivlačnije mjesto za ulaganje kapitala. Da je to činjenica, potvrda je i BFC certifikat kojeg je Grad dobio prije tačno godinu dana, kao i implementacija projekta Poboljšanja poslovnog okruženja i konkurentnosti u gradu Zenici (projekat “Life”) ili kako ga ja zovem “Giljotina propisa”. Time smo pojednostavili 160 administrativnih postupaka, što će uveliko olakašati poslovanje postojećim privrednicima u gradu Zenici, kao i svim našim budućim investitorima.

Pretpostavke za brži privredni razvoj počeli smo stvarati, ali nam je potrebno i zajedništvo oko ključnih pitanja za sudbinu grada, kao i hrabrost, vjera u vlastite snage i sposobnosti. Sadašnjost je opterećena problemima sa kojima se susreće globalno društvo, a koji nažalost nisu zaobišli ni ovo naše podneblje.

Krizni trenuci u našoj daljoj i bližoj istoriji učili su nas da mijenjamo navike i strategije. Imamo sve preduslove da budemo sretniji i zadovoljniji. Zbog toga apelujem na svijest i odgovornosti svih koji doprinose napretku u našem gradu, jer smo svi dužni da vlastitim primjerom pokažemo koliko nam znači naš grad i koliko nam je stalo do njegovog razvoja. 

Svima treba nam je cilj ljepša i naprednija Zenica od one za koju smo odgovornost preuzeli u novembru 2016. godine. Ne samo zbog današnjih generacija, nego i zbog onih koje dolaze, a koje nam neće oprostiti ako im ne stvorimo uslove za bolji život i ostanak.

Zato, okrenimo se budućnosti, a ona je u Europi.

Još jednom sretan nam Dan Zenice

Živi i zdravi bili…”.

U sklopu programa jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih glumaca Izudin Bajrović izveo je odlomak iz pozorišne predstave „Drang nach Westen“ – Prodor na Zapad, dramskog pisca Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčija i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Predstava je to koja govori o migracijama, iseljenju i drugim problemima savremenog bh. društva kroz prizmu jedne zeničke porodice.

Gradonačelnik Fuad Kasumović uručio je zahvalnice petorici policijskih službenika PU Zenica Murisu Hasanbegoviću, Fuadu Gađunu, Almiru Buzi, Almiru Agiću i Ibrahimu Pašaliću.

Svečanost su uveličali i članovi zeničkog Kamernog simfonijskog orkestra koji ove godine obilježava jubilej 30 godina od svog osnivanja.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno