Zenica

Gost UNZE stručnjak za sigurnost saobraćaja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gost UNZE stručnjak za sigurnost saobraćaja – Korištenje biomimikrije za razumijevanje ponašanja učesnika neposredno prije i u toku saobraćajnog udesa, naziv je predavanja dr. Daniela McGeheea, direktora Odsjeka za istraživanje sigurnosti u saobraćaju i ljudskih faktora na Univerzitetu u Iowi (SAD) koje je održano danas na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Svjetski priznati stručnjak iz ove oblasti radi na Univerzitetu Iowa koji je vodeći Centar za prevenciju saobraćajnog, profesionalnog, zadesnog i nezadesnog povređivanja, kao i prevenciji nasilja u SAD.

McGehee dolazi povodom saradnje Univerziteta u Zenici i Univerziteta Iowa koja je potpisana u 28.10.2015. godine. Njegovo predavanje je uvod za buduću uspješnu saradnju ova dva univerziteta. Ova tema je svakako aktuelna s obzirom na statistiku saobraćajnih nesreća u našoj zemlji i regionu. Predavanja su održana uz demonstraciju snimaka koji prikazuju okolnosti i događaje unutar vozila i izvan vozila, a neposredno prije i u toku saobraćajnog udesa.

– Nina Jovanović, Ema Džihić i Majda Turkić su studirale u Iowi, a bile su među najboljim studentima kod nas. One su bile veza da dođem u Zenicu, kazao je McGehee.

Fuad Hadžikadunić, dekan Mašinskog fakulteta je rekao da svima na fakultetu predstavlja čast što su mogli ugostiti profesora McGeheea kao vrhunskog stručnjaka. najavljeno je i predavnje Petera De Costera (Belgija) u aprilu.

McGehee i supruga Claudia su se prethodno susreli sa dekanom Hadžikadunićem, te prorektorima UNZE za međunarodnu saradnju i za naučno-istraživački rad Malikom Čabaravdićem i Aleksandrom Karačem, koordinatorom Ureda za međuuniverzitetsku i međunarodnu saradnju UNZE Amrom Muslić – Halilović i ECTS koordinatorom UNZE Mirzom Oručem.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno