Info

Gospodarstvo BiH u 2016. će stagnirati

Gospodarstvo u 2016. će stagnirati
Gospodarstvo u 2016. će stagnirati
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gospodarstvo BiH u 2016. će stagnirati- Čak tri četvrtine financijskih direktora iz Bosne i Hercegovine očekuje da će razina vanjske financijske i gospodarske nesigurnosti u 2016. godini biti izrazito visoka (16,7 posto) ili visoka (58,3 posto), što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji srednje Europe koja je sudjelovala u istraživanju.

– Kao izvor rizika identificirana su dva faktora, a radi se o pritisku tržišta na smanjenje cijena (33 posto), te o prezaduženosti (25 posto). Također, nije zanemariva niti zabrinutost zbog povećanja obima regulative (17 posto), posebno kada znamo da je usvojen Zakon o porezu na dobit kao i da nas u narednom razdoblju očekuju izmjene zakona vezanih uz likvidnost – navodi Sabina Softić, partner u sarajevskom uredu Deloittea.

U pogledu ekonomije općenito, kako je dodala, financijski direktori najvećih kompanija iz naše zemlje kao i 2014., kada su prvi put proveli istraživanje, očekuju stagnaciju gospodarstva. Zanimljivo, istakla je, nitko ne predviđa rast gospodarstva, prenosi Fena.

– Rezultati su slični i u susjednim zemljama, a stagnaciju očekuje 94 posto financijskih direktora u Srbiji i 92 posto u Hrvatskoj. S druge strane, najviše optimizma iskazano je u Poljskoj, gdje više od polovice ispitanika očekuje rast gospodarstva i u Slovačkoj, gdje rast očekuje 47 posto ispitanika. Na polju nezaposlenosti polovica ispitanika iz BiH ne očekuje nikakve promjene, dok čak trećina očekuje neznatno smanjenje, što predstavlja značajno pozitivniji pogled na ovu problematiku od onog iskazanog 2014. godine kada su predviđali dodatan rast nezaposlenosti – izjavila je Softić.

U ovoj će godini financijski direktori u Bosni i Hercegovini, po njenim riječima, prvenstveno biti fokusirani na povećanje prihoda na postojećim tržištima, na smanjenje direktnih i indirektnih troškova te na investicije.

– Smatramo da bi naše gospodarstvo postiglo bolje rezultate kada bi fokus bio stavljen na izvoz i osvajanje novih tržišta, budući da će postizanje rasta na postojećim predstavljati izazov – komentirala je Softić.

U pogledu financiranja, financijski direktori su iskazali više optimizma no što je to bio slučaj 2014.

– Čak trećina sudionika Deloitteovog istraživanja smatra da će krediti biti lako dostupni, što je značajan pomak u odnosu na 2014. godinu, kada je njihovo mišljenje dijelilo svega 8,8 posto ispitanika. Također, znatno su optimističniji od svojih kolega iz regije pa tako osam posto hrvatskih, 15 posto slovenskih i 19 posto srpskih direktora financija smatra da će krediti biti lako dostupni – navodi menadžer u Deloitteu Emir Ibišević.

Dodao je da više od polovice ispitanika ne očekuje promjenu troška financiranja u narednih godinu dana.

Visoku razinu optimizma (50 posto) financijski direktori iz BiH iskazali su u pogledu financijske perspektive kompanija u kojima rade. U regiji, najmanje optimizma zabilježeno je u Sloveniji, svega 36 posto. S druge strane, u čitavoj Srednjoj Europi, najoptimističniji su bili financijski direktori iz Hrvatske (64 posto) i Češke (61 posto).

Bankovne kredite kao sredstvo financiranja privlačnima smatra trećina ispitanika iz BiH, dok ih je četvrtina iskazala neutralan stav spram ovakvom financiranju. Dokapitalizacija i dalje ostaje najprivlačniji izvor sredstava za polovicu sudionika istraživanja. Slično, polovica ispitanika navodi da neće mijenjati razinu zaduženosti tijekom idućih godinu dana.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno