Info

Google Street View u aprilu dolazi u Bosnu i Hercegovinu?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jučer je Google Street View ažurirao popis buduće pokrivenosti i, uz uobičajena ažuriranja koja se rade svake godine za uobičajene zemlje, novi unosi su dodani u datoteku koji navode i Bosnu i Hercegovinu.

Novi unosi su dodani u datoteku koju koristi službena web stranica Street View za prikaz popisa zemalja, objavio je sajt virtualstreets.org.

Google je dodao Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja u kojima će Street View automobili voziti 2024. godine. Ovo odgovara oglasu za posao vozača koju je ranije ovog mjeseca objavila DeRisk, kompanija koja sarađuje s Googleom na zapošljavanju vozača.

Trenutno naša država nije vidljiva na web stranici jer unosi još nisu objavljeni, vjerojatno zato što ova misija neće započeti prije aprila. Dakle, još nema potvrde za realizaciju ovog projekta. U jednom trenutku može se pojaviti i službena izjava Googlea.

Koliki će dio zemlje biti pokriven

Iako je nemoguće tačno reći koje će područje biti dodano, Google je naveo razne gradove. Začudo, Sarajevo nije na popisu, ali bilo bi iznenađujuće da glavni grad nije dodan na Street View jer je tamo objavljen oglas za posao. Postavljanjem gradova na kartu vidimo luk koji prati granice s Hrvatskom i Srbijom. Iako je nepoznato hoće li i nepopisana područja biti pokrivena ili ne, navedena područja već pokrivaju veliki dio zemlje.

Bosna i Hercegovina je jedna od posljednjih evropskih zemalja u kojoj ne postoji Street View, uz Kipar, Moldaviju, Lihtenštajn, Armeniju, Azerbejdžan, Gruziju i Vatikan. Ako se Google tamo odveze koristeći vlastite kamere generacije 4, to bi popunilo jedno od rijetkih područja kojima nedostaje pokrivenost.

Budući da je Google dodao većinu Njemačke na Street View, preostala područja sa slabom pokrivenošću u Evropi sada su Balkan i na liniji od Bjelorusije do Azerbajdžana.

Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, a također i Albanija, sve imaju djelimičnu pokrivenost kamerama treće generacije. Sve te zemlje pokrivene su prije 8-10 godina i hitno im je potrebno ažuriranje.

U međuvremenu, trebamo pričekati do aprila ili maja i vidjeti hoće li se Google zaista pojaviti s kamerama četvrte generacije i u Bosni i Hercegovini.

Autor: klix.ba

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno