Info

Google nas je pratio i otkrio koliko građani BiH (ne) slušaju naredbe zbog koronavirusa

Podaci koje je Google sakupio tiču se vremenskog razdoblja od nekoliko sedmica, a kako bi se dobila bolja slika promjene ponašanja između perioda prije i poslije uvođenja restriktivnih mjera u cilju suzbijanja koronavirusa.

Dakle, riječ je o podacima sakupljanim između 16. februara i 29. marta.

Tako je Google došao do podataka o tome u kojoj mjeri je palo kretanje građana BiH u kategorijama aktivnosti kao što je odlazak u tržne centre, ostanak u kući, odlazak na posao, vrijeme provedeno u prijevozu i slično.

Ako je suditi prema podacima koje su sakupili naši pametni telefoni, građani Bosne i Hercegovine u odlaske u restorane, kafiće, tržne centre, muzeje, knjižare i kina smanjili za respektabilnih 76 posto.

Odlaske u lokalne granape, supermarkete, pijace i apoteke smanjili smo za 50 posto u odnosu na sredinu februara. S druge strane, odlasci u parkove su smanjeni za samo 22 posto.

Veliki pad zabilježen je i u korištenju javnog transporta, pa ga građani Bosne i Hercegovine koriste čak 59 posto manje. Zanimljivo je vidjeti podatak da je boravak na radnom mjestu od 16 februara do 29 marta pao za čak 50 posto.

Naposljetku, sa 13 posto poraslo je vrijeme boravka građana BiH u svojim domovima.

Ako uporedimo ove podatke sa susjedima u Hrvatskoj, oni su možda nešto poslušniji od nas, jer na ove podatke utječe i vrijeme donošenja odluka koje je drugačije od države do države.

Tako je odlazak u kafiće, restorane i tržne centre pao za 82 posto, odlasci u prodavnice je pao za 57 posto, a zanimacija za parkove i šetališta pala je za 45 posto.

Javni prijevoz Hrvati koriste za čak 74 posto manje, boravak na radnom mjestu umanjen je za 50 posto, a ljubav prema domu porasla je za 15 posto.

Podataka za Srbiju i Crnu Goru još uvijek nema, a druge zemlje svijeta možete potražiti OVDJE.

IZVOR: klix.ba
Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem