Info

Google Analytics – analiza posjeta, prometa na web stranici

Google Analytics – analiza posjeta, prometa na web stranici
Google Analytics – analiza posjeta, prometa na web stranici
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Google Analytics – analiza posjeta, prometa na web stranici- Znate li koliko posjetitelja dnevno dolazi na vašu web stranicu? Znate li kako dođu do vaše stranice? Koliko dugo se zadržavaju, i na kojem dijelu stranice? Šta ih najviše interesuje na stranici, a zbog čega odu sa stranice? Ukoliko ne znate odgovore na ova pitanja, možda je pravo vrijeme da počnete koristiti Google Analytics.

Google Analytics je trenutno jedan od vodećih besplatnih alata za prikupljanje podataka, odnosno statistike posjeta na vašoj web stranici. Na osnovu podataka o vašim posjetiteljima i njihovom ponašanju, možete imati odličan uvid u performanse vaše stranice i konstantno raditi na njihovom poboljšanju.

Zašto je potrebna analiza saobraćaja (prometa) na web stranici?

Praćenjem statistike dobijate preciznu sliku koji kanal internet oglašavanja je najpogodniji za vas. Na taj način možete kvalitetno rasporediti novac za internet oglašavanje.

Također, analizom i statistikom sadržaj web stranice se prilagođava trendovima i potrebama tržišta, i upravo tako na posjetitelje ostavljate utisak da uvijek radite na poboljšavanju vaših proizvoda i usluga.

Šta sve nudi Google Analytics?

Osim broja posjetitelja, pomoću ovog jednostavnog alata možete znati i koliko se vremena posjetitelji zadržavaju na stranici ili nekom njenom određenom djelu, te koliko je novih posjetitelja našlo vašu stranicu i po kojim ključnim riječima.

Možete pronaći odgovore na sva pitanja koja su vas interesovala. Iz kojih su zemalja vaši posjetitelji, koju rezoluciju ekrana imaju, koji jezik koriste, te preko koje tražilice, oglasa ili portala su došli do vas.

Ukoliko ne analizirate trenutno stanje vaše web stranice, posjetitelja, i prometa, kako ćete onda znati koje stvari trebate razvijati ili poboljšati? Ignorisanjem ovakvog načina analize, odbacujete mogućnost poboljšanja ne samo fukcionalnosti vaše web stranice, nego i mogućnost da razvijate i pravilno usmjerite vaš proizvod i ponudu na ciljano tržište.

Integracija Google Analytics-a na mojWeb stranicu

MojWeb sistem svojim korisnicima nudi jednostavnu integraciju sa Google Analytics alatom.

Da biste napravili Google Analytics račun za svoju web stranicu pratite sljedeće korake:

1. Na Google Analytics web stranici, ako imate Google račun, a niste prijavljeni, kliknite Sign in (Prijava), a ako nemate Google račun, kliknite Create an account (Otvori račun).

2.  Nakon što ste prijavljeni na svoj Google račun, odaberite Access Google Analytics (Pristupi Google Analytics-u) i kliknite Sign up (Prijavite se).

3.   Upišite ime računa, web stranice, web adresu (URL) stranice za koju želite analizu, odaberite branšu i vremensku zonu za izvještavanje i kliknite Get Tracking ID (Dobij kod za praćenje).

4. Prihvatite Google Analytics Uslove korištenja i dobit ćete stranicu sa Google Analytics kodom koju je potrebno postaviti na web stranicu na koju se odnosi.

5. U Postavkama vaše mojWeb stranice (slika ispod) unesite kod za praćenje.

Nakon što je kod postavljen, koristeći svoj Google račun, pristupite Google Analytics-u i svi podaci o posjetama i prometu bi trebali biti vidljivi. Detaljnije instrukcije o postavkama, upravljanju i korištenju Google Analytics alata možete vidjeti  na ovom linku: Analytics Pomoć.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno