Ljudi

GODIŠNJICA: Na današnji dan poginuo Zeničanin pukovnik Rešad Čalkić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

⚜Nikada ne zaboravimo najbolje sinove Bosne i Hercegovine⚜

⚜PUKOVNIK REŠAD ČALKIĆ⚜
(14.02.’52-04.05.’95)

Na današnji dan, prije 28 godina na bolji svijet preselio je pomoćnik direktora Željezare Zenica u miru a komandant jedne od najboljih brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine – 303. Viteške u ratu, čovjek iz naroda!

Rođen je 14. februara 1952. godine u Zenici. Osnovnu i srednju školu završio je u Zenici, a Pravni fakultet u Sarajevu. Veći dio svog radnog vijeka proveo je u Željezari Zenica odnosno u Rudarsko-metalurškom kombinatu, gdje je obavljao vrlo odgovorne poslove. Također, prije rata obavljao je i druge značajne dužnosti u organizacijama i institucijama u Zenici. Bio je dugogodišnji društveni radnik. Posebno se isticala i njegova uloga u radu sindikata gdje je slovio kao istinski borac za ostvarivanje radničkih prava. Početkom aprila 1992.godine, bez kolebanja Rešad Čalkić je stao uz svoj narod, odlučno riješen da se bori za odbranu ugrožene slobode, za odbranu svoga grada i svoje domovine, međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine. U tom periodu obavljao je dužnost komandanta 2. bataljona u sastavu Prve zeničke brigade kasnije 303 viteške brigade.

Tokom ratnog perioda za potrebe Armije Republike Bosne i Hercegovine i grada Zenice vratio se u Željezaru Zenica na dužnost pomoćnika generalnog direktora. Tada je sa ostalim kadrovima Željezare dao veliki doprinos na preusmjeravanju Željezare na namjensku proizvodnju i logističko osiguranje jedinica naše Armije i stanovništva. Rešada su krasile osobine izuzetne ljudske dobrote, blagosti s naglašenim osjećajem brige za svakog borca, ranjenike, porodice šehida i poginulih boraca. Za sebe kao komandanta nije tražio nikakve privilegije.

Ono što je sljedovalo borcima pripadalo je i njemu. Bio je to starješina visokih moralnih vrijednosti koga su svi uvažavali i poštovali.

U Organizaciji Porodica šehida i poginulih boraca “Zlatni ljiljan” Zenica i Komisije za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti Grada Zenice, danas 04. maja 2023. godine obilježeno je 28 godina od pogibije komandanta 303. Viteške brigade, rahmetli Rešada Čalkića. Delegacija Grada Zenice položila je cvijeće i odala počast poginulom komandatnu Rešadu Čalkiću, te je održano prigodno obraćanje prisutnim delegacijama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno