Ostali sportovi

Gianni Ghidini, Tukin trener: Amelov život se promijenio nakon Monte Carla

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Iako su na sarajevski aerodrom sletjeli oko 13 sati, tri sata poslije na putu ka zeničkom izletištu Ghidini je trenirao našeg najboljeg atletičara i to prije manifestacije Izbora sportiste godine 2016. godine. U razgovoru za naš portal Ghidini je istakao kako su lošiji rezultati Amela Tuke bili prouzrokovani opterećenošću tijela.

“Amel je u godini kada je napravio najbolje rezultate, trčao trke u kojima je brzina igrala presudnu ulogu, dok je na Olimpijskim igrama bilo drugačije. To nisu bile trke u kojima je bila bitna brzina, već taktika, na koji način će se istrčati, i to je bilo presudno. Ni rezultati drugih atletičara nisu bili odlični, tako da nas ne treba čuditi što Amel nije trčao 1:42.51”, kazao je Ghidini.

On je istakao da je kondicija i izdržljivost našeg atletičara na zavidnom nivou, ali da je najveći problem takmičenja taj što ima veoma malo vremena da odmori mišiće nakon taktičkih trka i pripremi se za brže. Isto tako, dodao je da se Amelov život promijenio poslije Monte Carla.

“Amelov život se promijenio nakon nastupa u Monte Carlu. On je do tada bio nepoznat društvu i obični atletičar. Javnost, sponzori, Zenica, Sarajevo, mediji, Mercedes, sve je to došlo nakon rezultata koji je probudio bh. naciju i to nije mogao izbjeći. Sada je bitno da on krene sa svojim životom, ovakvim kakav jeste i to sa početne tačke, uz treninge i nove ciljeve”, dodao je Ghidini u razgovoru za Klix.ba.

Narednih mjeseci našeg atletičara očekuju treninzi, a zatim mitinzi i Evropsko atletsko prvenstvo u zatvorenom, Balkansko takmičenje i Svjetsko atletsko prvensvo koje će biti održano u Londonu. “Ghidini timu” pridružio se i mladi Zeničanin Abedin Mujezinović koji, prema riječima talijanskog stručnjaka, ima potencijala da napreduje.

“Abe je za samo godinu dana napredovao za tri sekunde i sada mijenjamo način treniranja. Brzina i snaga je uredu, ali još stvari trebamo usavršiti kako bi dosegao svoju savršenu formu i iskoristio svoje sposobnosti maksimalno”, dodao je Ghidini.

Ovaj stručnjak koji je trenirao i osvajača olimpijske medalje Wilfreda Bungeija ističe kako je bitno postaviti nove standarde trčanja.

“Bitno je da se standardi podignu na 1:43, jer bi onda atletičari trčali 1:42, pa ako bi bili 1:42, oni bi sigurno trčali i 1:41… Međutim, sve je u glavi i srcu. Svaki atletičar mora imati san kako bi napredovao i postavljao sebi ciljeve u pravom životu. Uz san bitna je i forma, zdravlje, želja, podrška okoline, trenera i sve to zajedno daje rezultat. Međutim, ako nema samo jednog elementa, neće to biti to”, zaključio je Ghidini u razgovoru za naš portal.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno