Biznis

GGM: završetak do kraja godine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Glavna gradska magistrala, saobraćajna žila kucavica Zenice, trebala bi biti završena do kraja ove godine. Popularni GGM povezat će ulazno izlazne pravce kroz Zenicu sa postojećom magistralnom cestom M17 i autocestom na koridoru 5C, te regionalnim saobraćajnicama prema Travniku, Vitezu i Doboju.
Realizacija projekta započela je u proljeće 2012. rekonstrukcijom semaforskih raskrsnica u kružne na nekoliko ključnih tačaka u gradu, kako bi se što prije rasteretilo odvijanje saobraćaja. Istovremeno se izvodila rekonstrukcija pomoćnih i veznih saobraćajnica, gradili mostovi preko Kočeve i Bosne, a izgradnju saobraćajnica pratila je zamjena instalacija grijanja, struje, telefona, vodovoda i kanalizacije. Dvije godine kasnije grad je umjesto semaforskih dobio kružne raskrsnice koje su donijele željeno rasterećenje saobraćaja, ali i značajne finansijske uštede. Pored troškova električne energije, za redovno održavanje semaforskih raskrsnica godišnje se izdvajalo najmanje 30.000 KM, a mnogo veća izdvajanja iziskivale su vanredne intervencije i rekonstrukcije.
Radeći poddionicu po poddionicu, domaći građevinari za nepune tri godine završili su dionicu od rondoa Bojin vir do rondoa Rudniktrans. Dionica je već u funkciji kao i završene vezne i pomoćne saobraćajnice. Poddionica od rondoa Rudniktrans do Blatuše trebala bi biti završena do kraja 2015. čime će u funkciji biti kompletna gradska dionica GGM-a u dužini od 3,25 km.
“Trenutno se priprema zamjena instalacija kanalizacije i vodovoda. Pošto vrelovod ne ide kompletan tom trasom, nego kod Kapije 1 nekadašnje Željezare ulazi u krug Radne zone Zenica, imat ćemo manje instalacija nego na dijelu koji smo završili. Isto je i sa elektroinstalacijama, tako da instalaterski radovi ne bi trebali da uzmu vremena kao što je bilo ranije”, kaže Mirsad Heleg, direktor Agencije za realizaciju projekta GGM-a.
Izgradnja gradske dionice GGM-a finansira se iz kredita Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 25 miliona američkih dolara, koji će se uz kamatnu stopu od dva odsto otplaćivati narednih 25 godina, uz grejs period od pet godina. Ta sredstva su dovoljna za gradsku dionicu, no dobra vijest je da će s tim iznosom biti urađen znatno veći posao nego što je planirano.
“Iako smo produžili radove za nekih 12 mjeseci, to probijanje smo već ukalkulisali jer smo u startu planirali da će izgradnja trajati 24 do 36 mjeseci. Zadovoljan sam što ćemo uraditi tri posto više radova od onoga što smo planirali. Zadovoljan sam i kvalitetom radova a posebno time što gdje god su ovi radovi izvođeni grad je na tim područjima dobio novu i puno ljepšu, urbaniju i kvalitetniju sliku, tako da mislim da je ovaj projekt potpuno ispunio svoju svrhu. Osim ovoga, GGM je donio novi kvalitet saobraćaja, smanjenje gužvi i rasterećenje, puno bolji protok saobraćaja, kao i puno bolju saobraćajnu povezanost dijelova grada, te jedne i druge obale”, kaže Heleg.

Naša riječ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno