Zenica

Geopa: Donatorska akcija za otvaranje socijalne samoposluge

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

– Kako se došlo na ideju socijalne prodavnice?

Udruženje GEOPA kroz svoj rad već godinu dana promoviše socijalno poduzetništvokroz organiziranje okruglih stolova u saradnji sa svojim partnerima iz OCD. Socijalno poduzetništvo u EU je nadolazeći trend kaji je prilika za razvoj poduzetništva, novozapošljavanje i posebno značajno povećanje kvaliteta života marginaliziranih grupa svakog društva uopšte.

– Koji je cilj i po kojem konceptu ce raditi?

Socijalna samoposluga (prva ovog tipa u BiH)koju namjeravamo otvoriti biće otvorena u vlasništvu NVO i radit će kao i svaki drugi trgovački objekat. Što znači da će u njoj moći kupovati, po normalnim tržišnim uslovima, bilo koji građanin Grada Zenica. Pored tih kupaca postojat će i članovi socijalne samoposluge registrovani kroz jedinstven softwer i bazu podataka. Cilj nam je da kroz javni poziv koji će biti raspisan po već ustanovljenim kriterijima struke u bazu podataka rangiramo pet ugroženih grupa. Svaka od pomenutih grupa biće vezana za određene vrste popusta pri kupovini osnovnih životnih namirnica. Tako će članovi samoposluge, shodno kriterijima, imati popuste od 10, 15, 20, 25 i 30% pri kupovini osnovnih životnih namirnica. Evidencija članova socijalne samoposluge vodit će se putem članskih karti tipa pika kartice. Svi članovi biće u bazi koju će podržavati trgovačke kase i imat će svoj bar-kod. Da ne bi došlo do zloupotrebe članske kartice svaka članska karta biće limitirana na određen iznos novca koji će se određivati prema veličini budžeta te porodice.

Udruženje GEOPA je implementaciju projekta otpočelo 01.01.2020.godine. Usaglašeni i potpisani su protokoli o provođenju projekta sa udruženjem penzionera Grada Zenica i Udruženjem JOB “Unija veterana” Zenica, čime je buduća samoposluga dobila 30.000 potencijalnih članova. Projektnu dokumentaciju sa budžetom sa zahtjevom za partnerstvo dostavili smo gradskoj upravi Grada Zenica i Ministarstvu za rad i socijalnu politiku ZDK. Uspostavili smo kontakte sa tridesetak proizvođača hrane u namjeri da potpišemo predugovore o nabavci roba za buduću socijalnu samoposlugu. Odziv proizvođača je više nego dobar i nadamo se da je buduća saradnja neupitna. Paralelno sa tim aktivnostima pokrenuli smo proces prikupljanja sredstava potrebnih za implementaciju zamišljenog. Što se tiče akcije prikupljanja sredstava putem donacija ona je tek započela. Uspostavili smo neke kontakte sa našim ljudima u Americi i EU. Ljudi još nisu dovoljno obavješteni o projektu i shodno tome sa dosadašnjom akcijom smo zadovoljni. Ovim putem se zahvaljujemo kao organizacija na ukazanom prostoru da predstavimo naš projekat i koristim priliku da pozovem sve Bosance i Hercegovce ma gdje se nalazili da finansijski podpomognu provođenje ove plemenite ideje. Bosanci i hercegovci iz EU mogu donirati na :

Sparkasse Bank DD

NVO GEOPA Dr.Ćire Truhelke 10 ZENICA

Žiro račun : 1990510059310308

IBAN: BA391990510059310308

SWIFT: ABSBBA22

Naši sugrađani u Bosni i Hercegovini na:

Žiro račun: 1990510059310308

Sugrađani van BiH mogu donirati putem stranice za prikupljanje sredstava odnosno na link: https://www.gofundme.com/f/podrska-socijalnoj-samopozluzi?

Implementacija projekta planirana je na 5 godina i provodit će se u nekoliko faza. Prva faza projekta jeste otvaranje prve socijalne samoposluge kao primjera dobre prakse. nakon toga plan je, ako uslovi budu dozvoljavali, na područiju Grada Zenica otvarati četiri manja trgovačka objekta u četiri sliva grada (sliv Babine rijeke, rijeke Kočeve, Lašve i Nemile) koji će raditi na istom principu. Već smo razgovarali sa nekim načelnicima drugih opština ZDK gdje je iskazana spremnost za buduću saradnju na otvaranju trgovina i u drugim lokalnim zajednicama.

U projekat je uključeno desetine ljudi. Zvanično u projektnom prijedlogu projektni tim broji 24 čovjeka, ali pored njih postoje jako mnogo vanjskih stručnih saradnika koji daju svoj doprinos implementaciji projekta. Treba naglasiti da projektom zapošljavamo 20 ljudi. 10 trgovaca sa iskustvom koji će vršeći tromjesečnu edukaciju 20 invalidnih osoba sa biroa rada osposobiti za rad i zapošljavanje u projektu 10 lica sa invalidnim statusom. Pored toga rezultat projekta jeste povećanje budžeta socijalno ugroženih domaćinstava do 30%, pod uslovom da kupuju u socijalnoj samoposluzi. Ako sve bude teklo onako kako je planirano otvaranje prve socijalne samoposluge u Gradu Zenica može se očekivati početkom ljeta. Projetnim zadatkom u pet godina provođenja projekta planirano je otvaranje socijalnih trgovina u još pet lokalnih zajednica ZDK.

 

NVO GEOPA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno