Ostali sportovi

Generacije vrhunskih sportista BiH razmijenile iskustva na Prvom forumu sportista OK BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine (OK BiH), u saradnji sa Međunarodnim olimpijskom komitetom (MOK), danas je u Olimpijskom muzeju u Sarajevu organizovao Prvi forum sportista OK BiH.

Forum sportista OK BiH je prvi događaj ovog tipa koji je okupio bivše, sadašnje i buduće vrhunske sportiste BiH, koji su ovu priliku iskoristili za edukaciju, razmjenu informacija i iskustava, uz mnoštvo sadržaja koje su prezentirali eminentni sportski radnici u BiH, ali i djelatnici MOK-a.

– Drago mi je što su svi naši sportisti i treneri uvidjeli odličnu priliku da na Forumu nauče nešto novo – kazala je trofejna bh. džudašica Larisa Cerić.

Na Forumu je prezentovana MOK-ova platforma “Athlete 365“, koja pruža različite vidove besplatne podrške sportistima, a koju već koristi više od 160.000 sportista.

Najbolja biciklistkinja svijeta Lejla Njemčević vjeruje da ovakvim događajima, te saradnjom struke i vrhunskih sportista može doći do promjene percepcije prema sportu u bh. društvu.

– Sportisti su generatori promjena u svakom društvu. Mislim da je ovo velika stvar za BiH i tek ćemo u budućnosti vidjeti šta zaista sportisti mogu da učine za ovu zemlju – izjavila je Njemčević.

Predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo održao je predavanje na temu “Energetski procesi – prehrana sportista“, koja je bh. sportiste podsjetila na sve procese o kojima treba voditi računa kada je u pitanju vrhunski sport i prehrana.

Predavanjima je prisustvovao veliki broj bh. sportskih nada, koji su od starijih kolega mogli da čuju mnogo korisnih informacija za uspješan nastavak karijera. Jedna od njih je i perspektivna plivačica Iman Avdić, koja je iskoristila ovu priliku da razmijeni iskustva s drugim uspješnim sportistima.

– Ovo je odlična prilika i velika čast što se nalazim u društvu najboljih sportista BiH. Ova iskustva će mi mnogo značiti u nastavku karijere, a posebno u nadolazećim takmičenjima od kojih mnogo očekujem. Još uvijek sam fokusirana na Olimpijske igre i nastojat ću da isplivam olimpijsku normu, a vjerujem da ću donijeti još neke medalje za BiH – kazala je Avdić.

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak pozvala je sportiste da se ovom ministarstvu obrate za bilo kakav vid pomoći, te naglasila da su vrata Ministarstva za njih uvijek otvorena.

Bh. taekwondoist Nedžad Husić ističe da sportisti žele ponovo poslati poruku državi BiH kada je u pitanju finansiranje vrhunskog sporta.

– Sportisti se uglavnom ništa ne pitaju i ne pruža im se adekvatna podrška. Jedinu podršku dobivamo iz Olimpijskog komiteta BiH i Kantona Sarajevo, a to se dešava unazad 30 godina, što je poražavajuće i loše utiče na nas i psihički, ali i materijalno – izjavio je Husić.

Podsjetio je na okrugli sto iz 2022. godine, na kojem se, između ostalog, traži uvećanje budžeta za sport na svim nivoima vlasti u BiH, usvoje adekvatni kriteriji za dodjelu sredstava, izdvoje sredstva od igara na sreću, formira jedinstven sistem nagrađivanja za vrhunske rezultate, usvoji strategija razvoja sporta BiH, itd.

– Od tog okruglog stola do danas ništa se nije promijenilo. Nadamo se da će od Nove godine početi neka nova i drugačija priča za bh. sport – dodao je Husić.

Učesnici prvog foruma sportista OK BiH također su mogli da čuju predavanja o motivaciji, integritetu u sportu, ulozi digitalnh medija i važnosti mentalnog zdravlja u sportu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno