Biznis

Gdje “zapelo” na Zeničkoj zaobilaznici ?

Jasmin Bučo, direktor JP Autoceste FBiH
Jasmin Bučo, direktor JP Autoceste FBiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gdje “zapelo” na Zeničkoj zaobilaznici ?- U Autocestama FBiH, zahvaljujući odluci Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje očekuju dodatni prihod od oko 70 miliona KM od naplate akciza.

Koliko novca, toliko autoputa. Ovako bi se u najkraćem mogao sažeti prošli razgovor kojeg smo vodili sa direktorom Autocesta FBiH Jasminom Bučom. Posljednjom odlukom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, za izgradnju autoputeva u BiH trebalo bi biti izdvojeno dvostruko više sredstava nego do sada. Tim povodom, pitali smo Buču kako će se to odraziti na dinamiku izgradnje autoputa na Koridoru Vc.

Faktor: Koliko dodatnih sredstava na godišnjem nivou očekujete nakon odluke Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH o akcizama?

Bučo: Ono što smo mi dobili kao informaciju od Vlade FBiH, od sada će se iz putarine za izgradnju autoputa izdvajati 20 feninga, umjesto dosadašnjih 10. U tom slučaju očekujemo dodatni prihod na godišnjem nivou od 70 miliona maraka.

Faktor: Koliko će ta dodatna sredstva utjecati na dinamiku izgradnje autoputa?

Bučo: Mi smo se sa postojećom akcizom od 10 feninga po litru, koja daje prihod od 70 miliona maraka, zadužili oko 850 miliona KM. To znači da se možemo zadužiti još 850 miliona KM. Međutim, moramo u obzir uzeti naše kratkoročne obaveze koje nisu do kraja zatvorene. U tom slučaju naš kreditni potencijal bio bi znatno manji. Mi smo predložili Vladi FBiH da se putem kreditnih zaduženja reprogramiraju naše kratkoročne obaveze u iznosu od 173 miliona KM. U tom slučaju bi naš kreditni potencijal bio između 800 i 900 miliona maraka, što će zavisiti od budućih kratkoročnih zaduživanja.

Faktor: Ako bi to pretvarali u kilometre, koliko bi se autoputa moglo izgraditi tim dodatnim sredstvima?

Bučo: Taj iznos preračunat u eure je oko 400 miliona eura, a tim sredstvima možemo izgraditi dodatnih 30 kilometara autoputa.

Faktor: Za koje dijelove autoputa bi taj novac bio utrošen?

Bučo: Izgradnja dionica je definisana programom javnih investicija, koje smo mi predložili prije nekoliko mjeseci i koje je Vlada FBiH usvojila. Taj program podrazumijeva da se izgradnja nastavi od Počitelja prema Buni i dalje prema Mostaru Jug. Također, definisano je da se nastavi izgradnja Zeničke zaobilaznice do naselja Nemila. Treća dionica definisana ovim programom je dionica Konjic – Mostar Sjever, odnosno njen dio od Konjica do izlaza iz tunela Prenj.

Faktor: Dugo vremena se govorilo o izgradnji novih dionica autoputa i to od Međugorja do Počitelja, te gradnja Zeničke zaobilaznice. Međutim, na ovim dionicama se već dugo vremena ništa ne dešava. Zašto se ne grade nove dionice?

Bučo: Što se tiče južne dionice, nije završen proces eksproprijacije. Mi smo tu u jednom zakonskom vakuumu, kojeg pokušavamo da razriješimo u saradnji sa predsjednicima oba doma Parlamenta FBiH, kako bi se donio zakon o eksproprijaciji. Kao što je poznato, zakon o eksproprijaciji je “pao“ na Ustavnom sudu FBiH po apelaciji bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira. Što se tiče Zeničke zaobilaznice, problem je što imamo samo 60 miliona eura obezbijeđenih sredstava, a procjenjuje se da je vrijednost projekta oko 110 miliona eura. Trenutno smo u potrazi za tim dodatnim novcem kako bi mogli graditi Zeničku zaobilaznicu.

Faktor.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno