Info

Gdje su žene u politici u Bosni i Hercegovini kada se mandati dijele?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gdje su žene u politici u Bosni i Hercegovini kada se mandati dijele? – Izborni pobjednici na različitim nivoima vlasti, čak su i prije finalnih rezultata proslavili pobjede i podijelili mandate. Kome će pripasti fotelje već je manje više poznato kao što je poznato i da će u njima mahom sjediti muškarci. Kao i u prethodnim sazivima, za žene mnogo mjesta u parlamentima neće biti.

Prema podacima iz 2014. godine u Parlamentu BiH od ukupno 42 poslanika bilo je tek 10 žena. U Parlamentu FBiH od 98 delegata 30 su bile žene, dok je u Narodnoj skupštini Republike Srpske bila 21 žena od ukupno 83 narodna poslanika.

Žene prije i poslije ovjere kandidatskih listi

Zakon o ravnopravnosti spolova Bosne i Hercegovine nalaže da su državna tijela na svim nivoima organizacije vlasti, kao i političke partije, dužni osigurati i promovisatiravnopravnu zastupljenost spolova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju.

Praktično to možemo objasniti ovako. Kada stranke Centralnoj izbornoj komisiji prije izbora dostavljaju kandidatske liste na ovjeru, u njima mora biti ispoštovan Zakon o ravnopravnosti spolova tako da najmanje 40 posto mora biti žena.

I tu sva ravnopravnost završava jer Izborni zakon BiH nakon održanih izbora, ovo pitanje ne tretira.

Treba dodati i to da je Zakon o ravnopravnosti spolova primjenjiv samo na imenovanim zvaničnicima, jer tada stranke odlučuju o raspodjeli mandata i trebalo bi da ga poštuju, ali ne i na izabranim zvaničnicima, jer oni ovise od volje građana! Oni su ti koji odlučuju koliko će žena zastupati njihove interese.

– Mandati koje lista dobije raspodjeljuju se najprije među kandidatima s liste od kojih je svaki dobio najmanje 20 posto od ukupnog broja važećih glasova koje je dobila ta lista i to dodjelom mandata redoslijedom od najvećeg do najmanjeg broja glasova. Ako ima još mandata koje treba dodijeliti listi, a preostali kandidati su dobili manje od 20 posto od ukupnog broja važećih glasova koje je ta lista dobila, raspodjela mandata među preostalim kandidatima te liste vrši se prema njihovom redoslijedu na listi – navodi se u članu 9.8. Izbornog zakona BiH.
Kompenzacijske liste za spolnu ravnopravnost

Bivši član Centralne Izborne komisije Vehid Šehić je za Interview.ba kazao da bi on iskoristio kompenzacijske liste kako bi došao do poželjnog nivoa spolne ravnopravnosti.

– Teško je iskoristi kompenzacijske liste u ove svrhe. Ne piše u Izbornom zakonu BiH da se kompenzacijske liste mogu koristiti za postizanje ravnopravnosti spolova prilikom raspodjele mandata. Kompenzacijske liste smatram kao kompenzaciju rasutih glasova, pa onda možete dobiti mandat, a onda to iskoristiti da se poboljša spolna struktura zastupljenosti. Kompenzacijske liste posebno važe za građanske stranke da bude neko iz drugog naroda, pa onda s određene teritorije da se uzme neko, jer ne bi valjalo da se fokusira sve iz Kantona Tuzla i Kantona Sarajevo, potrebno je da budu svi, jer ima još osam kantona – pojasnio je Šehić

Dodao je i da je problem što se kompenzacijske liste ovjeravaju prije izbora. Na taj načinse unaprijed utvrdi redoslijed koji se kasnije mora poštovati.

– Vrlo često se događalo da je nosilac redovne liste i prvi na kompenzacijskoj listi. Onda se može ispoštovati na način da se ovi odreknu kompenzacijskog mandata, pošto te mandate stranka daje, sve dok se ne dođe do žene. Na takav način se može nekako kompenzirati i taj nedostatak manje zastupljenog spola. Sve to zavisi od stranke. Oni u fotelji vide pare i neće niko da se odriče za neke principe. Da vodim stranku, kompenzacijsku listu bih koristio i za polnu zastupljenost i za teritorijalnu, kao nacionalnu zastupljenost – rekao je Šehić.

Ravnopravnost nakon politike i ličnih interesa

A novac vrti gdje burgija ne može. I to će dokazati podjela mandata koja dolazi. Jer, kako sada stvari stoje, u skupštinskim klupama sjedit će manje žena.

„Trudimo se da napravimo određene iskorake kada su u pitanju žene u politici“kažu iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH). Smatraju da je stanje kada su u pitanju žene u politici bolje nego ranijih godina.

– To nije stvar izbora, to je stvar zakona i on se mora primijeniti. Neće biti tu dileme, jer neće biti izbora. Što se tiče SDP-a postavili smo u Kantonu Sarajevo za nositeljicu liste Segmedinu Srnu. Odredbe Izbornog zakona BiH su i više nego jasne i kada pogledate strukturu zastupnica unutar svih parlamenata vidjet ćete da je broj veći u odnosu na prošlu godinu – rekao je Damir Mašić, član Predsjedništva SDP-a BiH.

U svom prošlom mandatu, kada je u pitanju Demokratska fronta (DF), u Parlamentu Bosne i Hercegovine od ukupno pet zastupnika, tri stolice pripale su ženama. Ovaj put, kažu, neće biti odstupanja od listi.

Sve će biti u skladu s Izbornim zakonom. Osobe koje su bile na kandidatskim listama i koje su dobile povjerenje građana dobit će pozicije i tu neće biti nikakvih izmjena – istaknuli su.

Volja građana ili izbornog inžinjeringa?

Koliko građani biraju, pokazala su istraživanja Koalicije „Pod lupom“, kao i istraživanja Transparency International, koji su potvrdili da su ovogodišnji izbori bili najprljaviji još od 90-ih godina. Njihovi monitorinzi su pokazali da su se glasovi kupovali, da se širio strah i da se vršila ucjena. Politički analitičar Esad Bajtal za Interview.ba je kazao kako ovi rezultati nisu izbor građana, nego izbornog inžinjeringa.

Suprotno tome, iz stranke Narod i Pravda (NIP) tvrde da sve ovisi o volji građana.

– Zakon predviđa gdje će koji kandidat da bude na listi, ako je nosilac jednog spola, onda bi trebao biti drugi na listi suprotnog spola. Tako je to definisano. Sad ko je prošao to je na neki način izbor i volja građana, tako da mi ne možemo utjecati na to ko će biti – naveli su iz ove stranke.

Naša stranka (NS) u Parlament FBiH će postaviti dvije zastupnice, a u državni jednu.

– Za deset listi imali smo nositeljice. Mi kao stranka poštujemo Zakon o ravnopravnosti spolova pa čak i dižemo taj donji prag na pedeset i više procenata u korist žena. U KS na pet mandata koje smo dobili imat ćemo dvije zastupnice. U Kantonu Tuzla od dvoje zastupnika jedna je žena. U Zenici i USK imat ćemo po jednu zastupnicu, koliko smo mjesta i osvojili, a u BPK imat ćemo zastupnika. U Parlamentu FBiH od šest mandata koliko je osvojila Naša stranka, četiri pripadaju ženama, a na državnom nivou od dvoje zastupnika jedna je žena – potvrđeno je iz ove stranke.

Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBB) je u odnosu na prethodne izbore zabilježio znatno lošiji rezultat. Kada je u pitanju zastupljenost žena u osvojenim mandatima, kažu kako je još uvijek rano o tome govoriti.

Kada je u pitanju Narodna skupština Republike Srpske Savez nezavisnih demokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) su i na ovim općim izborima, kao i na prethodnim, osvojili najviše pozicija narodnih poslanika. SDS je potvrdio da su kvote koje su trebale biti ispunjene prilikom podnošenja kandidatskih listi Centralnoj izbornoj komisiji BiH urađene u skladu s Izbornim zakonom. Međutim, o raspodjeli mandata ne žele govoriti.

– One odredbe koje je Izborni zakon BiH predvidio, a koje su u vezi s izbornim kvotama, kada je riječ o manje zastupljenom spolu mi smo ispoštovali prilikom nominacija – rečeno je iz ove stranke.

Odluku o raspodjeli mandata donosi Centralna izborna komisija na osnovu Izbornog zakona BiH, navode iz SNSD-a.

– Svakako da bi cilj bio što veća zastupljenost žena u zakonodavnim tijelima na svim nivoima vlasti. Treba sačekati konačan rezultat – istaknuto je.

PDP će dodijeliti jednoj ženi mandat u Parlamentu BiH

Iz Partije demokratskog progresa (PDP), kazali su da će se raspored vršiti prema broju osvojenih mandata, te da je to: jedan direktni, te jedan kompenzacioni mandat. Naveli su da će prema trenutnom stanju jedna žena dobiti mandat, od dva ukupna.

Da li će žena zastupati interese Demokratske narodne stranke (DNS), nisu htjeli potvrditi iz ove stranke, jer kako ističu, rano je o tome govoriti.

– Kandidovali smo sve u skladu sa zakonom, takva je bila kandidatska lista, a ko će biti izabran to vam ne možemo reći dok ne dobijemo izborne rezultate. Prva faza je ispoštovana 60/40 posto – kazali su.

Iz HDZ-a BiH saopćeno je da čekaju finalne rezultate, kao i da će tek kada CIK objavi konačne rezultate odlučivati o mandatima.

Na upite portala Interview.ba nisu odgovorile sljedeće stranke PDA, NB i HDZ 1990.

U mnogim evropskim i državama svijeta broj političarki na važnim pozicijama ubrzano raste, a u Bosni i Hercegovini skoro sve stranke žene i dalje stavljaju u drugi plan. Prethodnih godina bilo je nekoliko različitih inicijativa civilnog sektora da se stvari promijene ali sluha za promjene nije bilo.

Naredne četiri godine nova su prilika za promjene.

(Adin Šabić, Interview.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno