Info

Galerija „Preporod“ Zenica organizuje Izložbu “Umjetnost reastauracije”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija „Preporod“ Zenica u saradnji s Yunuz Emre Institutom Sarajevo organizuje Izložbu „Umjetnost reastauracije“ . Izložbu je pripremio prof.dr.Ćazim Hadžimejlić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu zajedno sa svojim studentima sa odsjeka Konzervacije i Restauracije : Ajlom Alijagić, Ajlom Fazlić, Azrom Hasković, Elhom Dedić, Lamijom Avdić, Jasminom Hrustanović, Anđelom Aćimović, Nejrom Ljubuškić, Ebibom Huseinagićem i Kenanom Alađuzom.

Prof. dr. Ćazim Hadžimejlić navodi da je priprema za ovu Izložbu trajala 5 godina, te da su iz cijele Bosne i Hercegovine donijeli radove koji će se restaurirati. Među njima nalazi se i antička amfora stara 2000 godina.

Inače ,restauracija je popravljanje starog, historijskog, autentičnog i originalnog djela koristeći njihov izvorni materijal i izvornu tehniku gradnje koliko je to moguće. Konzervacija je postupak koji se radi bez narušavanja prirodnog stanja arhitektonskog objekta.Konzervacija predstavlja i direktno djelovanje u svrhu stabilizacije stanja i usporavanja daljnjeg propadanja kulturne baštine, a restauracija se, pak, odnosi na direktne aktivnosti na baštini koja je oštećena ili uništena. Cilj restauratorskih aktivnosti jeste olakšati percipiranje, vrednovanje i razumijevanje kulturne baštine, istodobno poštujuću, koliko god je to moguće, njene estetske, historijske i fizičke osobine.Konzervacija i restauracija podrazumijeva intervencije različitih nivoa. Koji nivo intervencija će biti primijenjen ovisi o fizičkom stanju objekta, uzrocima propadanja, kao i okolini kulturnog dobra u kojem će biti postavljeno nakon konzervacije i restauracije, te se stoga svaki slučaj mora individualno razmatrati, uzimajući u obzir sve činjenice.

Na izložbi će biti predstavljeno 20 panoa s opisom i fotografijama restauriranih predmeta.

Izložba će biti otvorena u utorak,14.6.2022.godine sa početkom u 18,30 sati u prostorijama Islamskog pedafoškog fakulteta u Zenici..Izložbi će prisutvovati prof.dr Ćazim Hadžimejlić sa studentima,a izložbu će otvoriti prof.dr.Muharem Adilović,dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.
Izložba ostaje otvorena do 16.6.2022.godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno