Zenica

Galerija „Preporod“ Zenica kreativna radionica „Izrada slika filcanjem vune “sa Amelom Sikira-Čaluk

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija „Preporod“ Zenica, u okviru svojih aktivnosti organizuje kreativnu radionicu „Izrada slika filcanjem vune “ sa Amelom Sikira-Čaluk

Amela Sikira-Čaluk rođena je 1969. godine u Kaknju, po struci je magistrica ekonomije. Živi i radi u Kaknju. Ljubav prema radu i kreativnosti nosi od malih nogu. Sa filcanjem se upoznaje u januaru 2019.godine i tokom kreativnog rada s vunom stalno istražuje i primjenjuje filcanje vune u izradi odjeće, slika, marama, sapuna i sl.

Svojim kreativnim radom prepoznate je u regiji, čak je prezentovala svoje radove u Izmiru (Turska), a gostovala je na TV Hayat, FTV, TV Vogošća, TV Kakanj, TV Alfa.  Pradomovina filca je vjerojatno Srednja Azija. Ondje Mongoli i danas svoje jurte rade od vune. U Europu su tehniku donijeli Avari i Huni tokom svojih prodora na zapad. Tome u prilog govori činjenica da je filcanje najsnažnija tradicija baš u ugro-finskim zemljama, odnosno Mađarskoj i Finskoj, no tehnika je danas poznata svuda u svijetu gdje se uzgajaju ovce jer na jednostavan način, izvediv i u kući, omogućava iskorištavanje vune. Finoća filcanog materijala ovisi i o vrsti ovaca – najkvalitetniju vunu daju ovce merino. Postoji suho i mokro filcanje.

Filcanje je tehnika prerade vune koja se temelji na svojstvu vlakana da se uslijed mehaničkog i toplinskog djelovanja, a uz pomoć sapuna, međusobno upletu u čvrstu strukturu ( mokro filcanje). Vuna se nakon češljanja ne prede u nit, nego se pokvaci vodom i sapunom, a zatim gnječi i valja. Zahvaljujući građi vunene niti, koja je prekrivena krljušti sličnoj ribljoj, vlakna se u postupku sve čvršće međusobno isprepliću, zapinju i upliću. Na kraju dobijamo gust i neraskidiv materijal – filc ili pust. Suho filcanje uključuje oblikovanje vune posebnim iglama za filcanje.

Kreativan radionica „Izrada slika filcanjem vune“ realizovat će se u srijedu,16.6.2021. godine sa početkom u 16,30 sati u avliji stare Bosanske kuće porodice Islambegović ( na Carini).

P R E D S J E D N I C A Galerije „Preporod“ Zenica Amna Sofić, prof.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno