Kultura

Galerija Preporod: “Vezak vezla” izložba goblena

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U povodu obilježavanja Ramazana Galerija „Preporod“ Zenica ,u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Zenica, postavlja izložbu pod nazivom

„Vezak vezla“

-Izložba goblena-

Ovom prigodom biće izloženo 20 goblena ,koje su radile naše sugrađanke i koji su sačuvani od zaborava.

Priča o goblenu je interesanstna i počinje sredinom 15. vijeka Žan i Filiber Goblen su, na periferiji Pariza, otvorili radnju za bojenje tkanina. Posao im je ubrzo tako dobro krenuo da su narednim generacijama članovi ove porodice riješili da zaposle i majstore za izradu tapiserija.
Njihove ručno rađene slike od vune i finog konca postale su veoma tražene i tako omiljene da je 1662. godine francuski kralj Luj XIV odlučio da njihovu radionicu pripoji kraljevskoj fabrici za izradu nameštaja.Ova radionica i danas postoji.U našem jeziku slika u vezu se zove upravo po ovoj francuskoj porodici.

Vjerovatno i danas u nađim porodicama imamo u kući goblene, a posebno Vilerove goblene.

Priča o Vilerom goblenu seže u 1893.godinu kada je Jakob Viler u Berlinu počeo posao sa posteljinom, kupcima je dao mogućnost da bez potrebe da posjete radnju, poštom naruče motive za vez koji  je reklamirao.Za to vrijeme bio je to veoma smio i neobičan poslovni potez.Zanimljivo je da su već tada Vileoreve mušterije, osim iz Njemačke, bile i iz naših krajeva,bivše SFRJ.Od 1907. posao se tako rascvjetao da je Jakob Viler prvi put 1914. godine štampao bogat katalog na 72 strane.Za vrijeme bombardovanja u Drugom svjetskom ratu, Vilerova fabrika je do temelja srušena, ali su srećom šeme za goblene ostale sačuvane, jer su bile zazidane u kući vlasnika.Iako je “Vilerova kompanija goblena” od osnivanja promijenila mnoštvo vlasnika, i dalje uživa veliki ugled i omiljena je u svijetu i u našim krajevima.

Kada se na njihovom zvaničnom sajtu otvori galerija slika starih majstora, istaknuto mjesto zauzimaju i gobleni sa motivima slikara sa područja bivše SFRJ.Naravno, u vezu je ovjekovečena i Leonardova Mona Liza.

Postoje gobleni koji se rade direktno na platnu,kao i kompleti u kojima imate šemu,platno,konac i iglu za vez.Slika se prenosi na platno pomoću mustre za brojenje ili tip-mustre,pri čemu se broje pojedinačni bodovi na platnu. Tehnika rada goblena se može raditi na dva načina.Jedan je „Francuski“ bod, a drugi „Nizozemski“.

Otvaranje izložbe će započeti izvedbom prigodne ilahije ,koju će izvesti mr. Amine Arnaut, a predviđeno je da se na izložbi obratiti i predstavnik Medžlisa islamske zajednice Zenica ,sa prigodnim riječima u povodu nastupajućeg Ramazana.

Po otvranju izložbe ,svim prisutnima će biti podijeljena halva i bosanska kahva.

Izložba će biti otvorena 31.3.2022.godine sa početkom u 17 sati u atriju Mederese  i ostaje otvorena narednih sedam dana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno