Kultura

Galerija “Preporod” u zeničkoj sinagogi postavila izložbu “Tragom brčanskih Jevreja”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom 120. godišnjice osnivanja Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Bosne i Hercegovine, u prostoru zeničke sinagoge, danas je otvorena izložba te prezentirana istoimena monografija „Tragom brčanskih Jevreja“, autorice Tamare Vijoglavin – Mančić.

Organizator izložbe koja će trajati tri dana je Galerija „Preporod“ Zenica, u saradnji sa Jevrejskom zajednicom BiH, BZK „Preporod“ BiH te Arhivom Brčko distrikta BiH, u kojem je i zaposlena autorica Vijoglavin-Mančić.

Mančić je naglasila da izložba svjedoči o uspostavlјanju i razvoju Jevrejske zajednice u Brčkom krajem 19. vijeka, kulturno-historijskom i društveno-ekonomskom doprinosu razvoja Brčkog te uništenju cjelokupne zajednice za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Predsjednik BZK “Preporod” prof. dr. Sanjin Kodrić istakao je kako ta organizacija sarađuje sa nizom organizacija i ustanova, a posebno sa “temeljnim organizacijama kulture naroda BiH” pa tako i sa La Benovalencijom.

-Na taj način, evo već duže od jednoga stoljeća, zajednički gradimo ono što su kultura i društvo BiH u jednom pluralnom, množinskom, otvorenome obliku. Ova izložba jeste prilog toj našoj saradnji- jedan od izraza naše saradnje.

Ovom izložbom učestvujemo u čuvanju kulture sjećanja, kada je riječ i o samome holokaustu, ali i uopće o kulturi sjećanja u BiH- naglasio je Kodrić.

Ova izložba je, istakao je predsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija Vladimir Andrle, jako značajna iz aspekta kulture sjećanja, ali pokazuje i da je prije Drugog svjetskog rata “jevrejska zajednica bila jedna velika zajednica, koja je djelovala u raznim dijelovima BiH pa tako i u Brčkom”.

-Danas, nažalost, u Brčkom imamo samo dva Jevreja. U stvari, jednu jevrejsku porodicu. Svi ostali su nestali tokom Drugog svjetskog rata- kazao je Andrle, koji je napomenuo da je izložba dokumentarna te pokazuje dokumente i život Jevreja u tim dijelovima, ali i njihovo stradanje.

Andrle je podvukao i kako La Benovalencija, zajedno sa “svojim prijateljima” iz BZK “Preporod”, Srpskog prosvjetnog kulturnog društva “Prosvjeta” i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”, zajedno djeluju kao međukulturno društvo BiH te zajednički rade na puno aktivnosti.

-U narednom periodu planiramo i niz drugih aktivnosti, ne samo što se tiče kulture, nego i neke panel diskusije koje će govoriti upravo o našem tradicionalnom zajedničkom životu, kojeg, nažalost, sve više i više zaboravljamo.

S tog aspekta, mislim da je ta saradnja jako, jako značajna upravo radi poruke koju ta saradnja šalje, a to je da smo mi i dalje opredjeljeni za zajednički život, da ćemo zajednički surađivati i podržavati jedni druge- istakao je Andrle.

Šef Arhiva Brčko Ditrikta BiH Ćazim Suljević naglasio je kako, nažalost, holokaust nad Jevrejima u drugom svjetskom ratu nije zaobišao ni Brčko te da je “rezultirao potpunim uništenjem jevrejske zajednice u Brčkom”.

-Prema rezultatima istraživanja za ovu izložbu, preko 92 posto Jevreja koji su živili u Brčkom i došli kao emigranti- tražeći spas u Brčkom, ubijeni su u gradu u kojem su rođeni, živili ili su tražili spas- kazao je Suljević.

Činjenica da u Brčkom nema potomaka Jevreja te da je holokaust nad Jevrejima “referentna tačka sjećanja evropske kosmopolitske zajednice sjećanja”, bili su povod da provedu opsežno istraživanje te dokumentiraju život ove zajednice u tom gradu, u kojem su doživjeli “tako tragičnu sudbinu”.

Predsjednica Galerije ”Preporoda” Zenica Amna Sofić istakla je kako je ovo prva ovogodišnja izložba u okviru obilježavanje velikog jubileja “Preporoda” BiH te da je “izloženo 29 od 37 eksponata”, koliko ima ova izložba, koja će nakon Zenice biti izložena i u Novom Sadu. Zeničku izložbu svečano je otvorila resorna ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno