Info

FZZ: Posao će dobiti 8.300 osoba

Posao će dobiti 8.300 osoba
Posao će dobiti 8.300 osoba

FZZ: Posao će dobiti 8.300 osoba- Federalni zavod za zapošljavanje (FZZ) provjerio je kvalificiranost svih poslodavaca i osoba prijavljenih na javni poziv Vlade FBiH radi zapošljavanja i samozapošljavanja te je započelo potpisivanje ugovora s poslodavcima, potvrđeno je “Avazu” u ovoj instituciji.
Poziv poslodavcima

Prijavu je, prema posljednjim podacima koji su nam predočeni, podnijelo 2.169 poslodavaca koji su aplicirali za subvencioniranje 5.806 osoba, dok su prijavu za subvencioniranje samozapošljavanja podnijele 2.494 osobe. Riječ je o ukupno 8.300 osoba, prvenstveno mladih, koje će ovom uredbom u narednom periodu dobiti zaposlenje.

No, iz FZZ-a očekuje da broj podnosilaca zahtjeva bude i veći, s obzirom na to da je javni poziv još otvoren. Stoga je Zavod prošlog petka pozvao poslodavce i nezaposlene osobe da se prijave za programe ove institucije “Prilika za sve 2016”, “Vaučer za posao 2016” i “Periodično-sezonsko zapošljavanje 2016”.

Trendovi na tržištu

– Posmatrajući trendove na tržištu rada u 2016. godini, prvi put nakon osam godina u FBiH se bilježi znatan pad broja nezaposlenih osoba. Evidentno smanjenje broja nezaposlenih osoba može se, pored revitalizacije određenih privrednih aktivnosti, poboljšanjem ekonomskih pokazatelja, odnosno rasta izvoza, te industrijske proizvodnje, jednim dijelom dovesti i u vezu s realizacijom Uredbe Vlade FBiH, ali i mjera aktivne politike zapošljavanja koje provode Federalni zavod za zapošljavanje i kantonalne službe za zapošljavanje – rekli su nam u FZZ-u.

(Vijesti.ba / Avaz)

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem