Biznis

FVO misija ove godine zaobilazi BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH ni ove godine neće dobiti “zeleno svjetlo” za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje Evropske unije.

Naime, na internet stranici Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU (FVO) iz Dablina, u dijelu koji se odnosi na planirane misije u 2015, stoji da ove godine nije planirana nijedna posjeta njihovih inspektora BiH. Po svemu sudeći, to praktično znači da uopšte neće biti potrebne kontrole ispunjenosti uslova za izvoz mlijeka iz BiH u 2015. od strane FVO, a samim tim ni veće šanse za dobijanje “zelenog svjetla” za taj izvoz.

Ipak, institucije BiH zadužene za ovaj proces ističu da su do sada napravljeni pomaci u ovom slučaju, te da su do sada od strane institucije EU odobrene tri od šest preporuka iz Akcionog plana.

Podsjećamo, posljednji put inspektori FVO boravili su u BiH početkom prošle godine, kada su utvrdili nedostatke koje treba ispraviti, te sačinili šest preporuka. Nakon toga, Kancelarija za veterinarstvo BiH je poslala Akcioni plan za sprovođenje preporuka FVO-u polovinom ove godine, ali FVO nije odobrila plan.

“Iako će aktivnosti koje je BiH predložila u Akcionom planu u velikoj mjeri poboljšati postojeće sisteme kontrole, one ne daju potpuno zadovoljavajuće garancije u pogledu pet od šest preporuka”, navedeno je u odgovoru FVO, iz novembra prošle godine. Tada je rečeno da će “zeleno svjetlo” za izvoz u EU zavisiti od toga koliko brzo će bh. vlasti sprovesti Akcioni plan, kada on bude usvojen. Prema njihovim riječima, FVO će obaviti naknadnu misiju tek kada dobije čvrsta uvjeravanja da se Akcioni plan u potpunosti implementira.

Međutim, iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, su nam kazali da je Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU odobrila tri tačke iz Akcionog plana kontrole proizvodnje i prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU.

“Kancelarija za hranu i veterinarstvo EU je obavijestila Kancelariju za veterinarstvo BiH, da su nakon procjene preporuka iz Akcionog plana kontrole proizvodnje i prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvozu u EU odobrene tri tačke, dok je za odobrenje četvrte ostalo da se definiše tačan rok implementacije”, rekli su iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, podsjećajući da Akcioni plan ima ukupno šest tačaka.

Prema njihovim riječima, ova informacija predstavlja značajan napredak u smislu davanja odobrenja BiH za izvoz mliječnih proizvoda u EU.
“Kancelarija za veterinarstvo BiH će preduzimati, kao i do sada, sve neophodne aktivnosti kako bi se što prije stekli uslovi za izvoz mliječnih proizvoda u zemlje EU”, kazali su iz ove bh. institucije.

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u FBiH, rekao je da očigledno nekome u BiH ne odgovara da domaći proizvodi idu u Evropu.

“Naši političari su korumpirani i uvoznički lobi ih drži kao takve i odugovlače da što duže naši proizvodi ne mogu u EU da bi oni mogli uvoziti proizvode izvana”, kazao je Nikšić. On je dodao da je opštepoznata stvar da nekome u BiH ne odgovara da se u BiH razvija domaća proizvodnja. Prema njegovim riječima, inspektori FVO u svojoj kontroli prošle godine ništa nisu zamjerili proizvođačima i prerađivačima.

“Evidentiran je problem u lancu komandovanja, znači u pitanju je vlast”, rekao je Nikšić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno