Info

FUZIP – Formirani timovi za vršenje pojačanih inspekcijskih nadzora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom nastupajućih praznika poduzimaju se intenzivirane aktivnosti svih nadležnih inspekcija na području Federacije BiH, a federalni inspektori  nastavljaju vršiti pojačane inspekcijske nadzore kao podršku svim nadležnim kantonalnim inspekcijama.

U koordinaciji s nadležnim kantonalnim inspekcijskim organima finalizirane su sve pripremne i planske aktivnosti, te formirani timovi za vršenje pojačanih inspekcijskih nadzora na lokalitetima, odnosno nad objektima potencijalno visokog rizika za kršenje epidemioloških mjera, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

Bez obzira što sve nadležne inspekcije na području FBIiH djeluju u kadrovski ograničavajućim uvjetima,  u funkciju zaštite zdravlja stanovištva su stavljeni svi raspoloživi kapaciteti. U tom smislu, data su ovlaštenja dodatnom broju federalnih inspektora kako bi se osigurala potpuna organizaciju rada i provođenje nadzora u noćnim satima, neradnim danima i vikendom.

Iz FUZIP-a navode da će inspekcijski nadzori i dalje biti usmjereni na sredine visokog epidemiološkog rizika, odnosno mjesta okupljanja većeg broja ljudi, kako u zatvorenom, tako i otvorenom prostoru, naročito po pitanju mogućih organiziranja proslava koje se očekuju u ovom epidemiološki kritičnom periodu. Također, planirani inspekcijski nadzori će i nakon novogodišnjih praznika biti usmjereni na praćenje provođenja Preporuka za skijališta u kontekstu Covida-19, kao specifičnih mjera za skijališta i prateće ugostiteljske objekte izdatih od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kako bi se mogućnost prijenosa zaraze u zimskim sportovima smanjila na minimum.

U smislu provođenja inspekcijskih nadzora, naredbama kriznih štabova je predviđena i podrška policijskih organa, kao potpora efektivnom provođenju inspekcijskih nadzora na terenu.

Zajednički cilj svih odgovornih institucija je da se u cjelosti  ispoštuju mjere nadležnih kriznih štabova i spriječi dalje pogoršanje epidemiološke slike na području FBIH, navodi se u saopćenju.

S obzirom na ozbiljnost situacije i nivo rizika, FUZIP apelira na građane, ali i  organizatore proslava povodom nastupajućih praznika, da se u predstojećem periodu suzdrže od organiziranja i obilježavanja događaja koji uključuju veća okupljanja ljudi zbog  realnog doprinosa nekontrolisanoj transmisiji virusa, a kako bi spriječili nesagledive epidemiološke posljedice.

Iz FUZIP-a napominju da je zbog kolektivne sigurnosti u narednim danima naročito potrebna maksimalna odgovornost, disciplina i saradnja građana, kao i striktno poštivanje obavezujućih epidemioloških mjera.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno