Politika

Fuad Kasumović: Međunarodna zajednica se ku*va s BiH, Nikšić je kupovao moje zastupnike

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović bio je današnji gost u Klix Studiju u kojem je, između ostalog, komentarisao aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, prijetnje Milorada Dodika, odnos s Kenanom Uzunovićem itd.

Na početku smo razgovarali o nedavnom okupljanju političkih predstavnika Bošnjaka u Sarajevu na kojem se Kasumović nije pojavio, iako je dobio poziv.

“Bosanskohercegovačka inicijativa KF se pojavila sa državnom parlamentarkom na tom sastanku, ja sam imao porodične obaveze. Da nije bilo tako, došao bih. Protivnik sam toga da se prave ti svebošnjačku, svehrvatski i svesrpski sabori. Ako krenemo tim putem, to nije dobro. Ali, pozitivno je da razgovaramo. Razgovarat se mora, a prodavat država ne smije. Bošnjaci koji ne žive u BiH, normalno je da je njima drago da ih neko pozove i da razgovaraju”, kazao je.

Kaže da smo “jadni” ako će Bakir Izetbegović biti bošnjački lider.

“Znam ga preko 20 godina, odgovorno vam tvrdim da nije ni sjena svog oca, nije nikad sazrio”, kazao je govoreći o tome ko je trebao organizovati sastanak.

Na konstataciju da SDA ima najviše glasova kazao je.

“Glasove možete dobiti ako građani glasaju za vas, ili ako ste iskusni prevaranti. Poslije zatvaranja birališta, i tad se glasovi dobijaju”, dodaje.

Vratio se na temu okupljanja političkih lidera Bošnjaka.

“Malo je to brzopleto napravljeno. Neki drugi su to trebali organizovati. Samo ako Bakir nešto predloži, onda je to legitimno. I da sa ja organizovao, isto bi bilo kao i kod Konakovića”, dodao je.

Rekao nam je i šta bi volio čuti od bošnjačkih političkih lidera.

“Republika Srpska je nastala na genocidu, što to bošnjački politički lideri ne kažu. Ne može postojati ni jedan entitet koji je nastao tako. Volio bih čuti bošnjačke lidere da to jednom kažu. To je jedina istina. Evropska unija se ku*va s Bosnom i Hercegovinom. Moraju biti otvoreni i jasni. Dodik i svi oni ovo sve prave da se o tome priča. Treba ponoviti hiljadu puta da Dodik i Vučić i svi ti ljudi shvate da međunarodne sudske presude kažu da je bio genocid, a na genocidu ne smije ništa počivati”, kazao je.

Kada je u pitanju državni nivo,kaže da je SDA morala otići u opoziciju.

“SDA je morala otići u opoziciju. Njihov lider je otišao malo radikalnijim izjavama. Mi živimo u Evropi, on nas je prikazivao kao radikalne muslimane. Zato je SDA morala otići. Zamijenila ih je neka druga koalicija koja je imala više glasova. Radikalizam nije za nas i to su shvatili razumni Bošnjaci”, kazao je.

Objašnjava da nije bio član SDA.

“Da sam bio član, pa valjda bi me trebali istjerati. Ne mogu me istjerati kad nisam bio. Članska karta nema veze ni sa čim”, kaže Kasumović.

Kaže da je Trojka primijenila drugačiju taktiku prema Dodiku i OHR-u.

“Ja Dodika dugo znam. Veliki problem su i mediji i novinari u ovoj državi. Dodik bilo šta da izjavi, on izaziva, a mediji prenose. Ne treba sve prenositi. To je njemu hrana. Vučić je fašista. Dodik je došao na ivicu, vratit se ne može. Kako će se ovo završiti, ne zna niko. Svakome je jasno da je bilo kakva najava otcjepljenja – rat. A, ko će im ratovati? Od toga nema ništa, ali na taj način dobija glasove u RS-u i guši opoziciju. Ja mu ne bih davao tolikog značaja”, dodaje.

Dotakli smo se i Kenana Uzunovića.

“Ja sam Uzunovića istjerao iz partije, on je izdao naše principe. Nikšić mi je tada rekao da politika njegove stranke nije kupovanje zastupnika, a mog je kupio”.

Kaže da poslije toga više nije sjedio s Uzunovićem.

“Vi mene možete jednom prevariti, ali ako me dva puta prevarite, ja sam budala. Ne sjedim s njim”, kazao je.

Upitali smo ga i za Ramu Isaka.

“Nisam se poželio Rame Isaka. On je sada viši nivo, ministar je unutrašnjih poslova Federacije BiH. Sad svi građani Federacije BiH vide ko je on, meni je to super. Ja Boga mi mu nikad nisam prišao, niti bih se fotografisao s njim”, kazao je.

Za lokalne izbore neće u koaliciju sa strankom u kojoj je Ramo Isak.

“Ja za lokalne izbore ni s kim nisam razgovarao. Da li će neko od mojih s Ramom Isakom dogovarati, ne znam, ali ja neću. Nećemo u koaliciju s njim”, kazao je.

Dodao je da vjerovatno ide u utrku za gradonačelnika Zenice opet, ali da “ima do toga još”: “Ako izađem na izbore, pobijedit ću sigurno, tu nema dileme”.

Kasumović je poručio da u planu postoje veliki projekti i obećao je da će biti urađeni, prije ili kasnije, i da ne zavisi sve od njega.

“To su trg Alije Izetbegovića, olimpijski bazen, 40 miliona duga je vraćeno, pravimo najmoderniju hitnu, riješen je problem grijanja, rješavamo otpadne vode”, naveo je.

Dodao je da mu je američki ambasador Michael Murphy rekao da država BiH postoji vijekovima i da će i postojati.

Gostovanje gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića u Klix Studiju možete pogledati i direktno na našem YouTube kanalu.

Također nas možete slušati i na SpotifyjuApple PodcastuAmazon Musicu i drugim platformama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno