Politika

Fuad Kasumović: GIK u funkciji pripreme izbornog inžinjeringa

Fuad Kasumović
Fuad Kasumović
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fuad Kasumović: GIK u funkciji pripreme izbornog inžinjeringa – Da će predizborna kampanja za lokalne izbore koji će se održati 02. oktobra 2016. godine biti prljava, moglo se naslutiti iz brojnih aktivnosti i izjava jednog dijela političkih subjekata.

Umjesto da ukaže na nepravilnosti ili da iste spriječi što joj i jeste obaveza, Gradska izborna komisija Zenica na čelu sa Nihadom Pašalićem, dojučerašnjim predsjednikom kadrovske komisije za zapošljavanje SDA Zenica, stavila se u funkciji pripreme izbornog inžinjeringa.

Gradska izborna komisija Zenica nije reagovala i zaustavila manipulaciju tj. trgovinu mjestima u biračkim odborima gdje su nacionalne stanke trgovale sa nazovi komunističkim partijama ili drugim političkim subjektima formiranim isključivo s ciljem sitnog profita. Kako će i reagovati kada se bavila poslovima čiji je cilj oslabiti kvalitetne i ozbiljne političke subjekte, s ciljem favorizovanja onih koji su građane doveli u tešku ekonomsku situaciju.

Gradska izborna komisija Zenica koju vodi član SDA Zenica Nihad Pašalić po svom je nahođenju tj. instrukcijama zna se i čijim, zloupotrijebila svoje ovlasti i izmjenila spisak lica nominovanih za mjesta predsjednika i zamjenika predsjednika Biračkog odbora. Tako mi je uskaćeno pravo na jedno mjesto predsjednika Biračkog odbora, zbog čega je moj Izborni štab uložio prigovor – žalbu Gradskoj izbornoj komisiji Zenica i Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Još se većim paradoksom čini odluka Pašalića da na odgovorna mjesta predsjednika i zamjenika predsjednika nekoliko Biračkih odbora stavi navodne predstavnike Gradske izborne komisije Zenica! Riječ je o ljudima koji su podobni članovi ili putem društvenih mreža iskazuju javnu podršku stranci podobnih, istovremeno diskredituju i ispoljavaju mržnju prema drugim političkim subjektima. Njihova imena, zajedno sa žalbom na ponašanje predsjednika GIK Zenica tokom dana sam dostavio Centralnoj izbornoj komisiji BiH i OSCE-u.
Gradska izborna komisija nije politički subjekt i ona je slobodna mjesta u biračkim odborima trebala vratiti političkim subjektima koji bi izvršili raspodjelu. Nedopustivo je imenovati predstavnicima GIK-a ljude koji su politički opredjeljeni i ponavljam – isključivo simpatizeri aktuelne vlasti.

Iz svega se može zaključiti, kako su ova lica angažovana s ciljem režiranja izborne krađe o kojoj uveliko priča cijela Zenica, što je nova sramota u režiji kancelarije SDA Zenica. Upozoravam Gradsku izbornu komisiju Zenica da su posljednji potezi suprotni Izbornim pravilima i načelima demokratije. Ukoliko ne promijene članove Biračkih odbora ispred GIK-a, kako to stoji u Rješenju o imenovanju članova Biračkih odbora, bit ću prinuđen podnijeti krivične prijave protiv predsjednika GIK-a Nihada Pašalića i drugih aktera pokušaja izbornog inžinjeringa. Smatram da, kao i svaki politički subjekt prijavljen za Lokalne izbore, treba da imam ravnopravan status, kao i da građani Zenice nisu zaslužili da ih se krade gdje god i kako god stigne, pa i na izborima.

S poštovanjem,

Fuad Kasumović
nezavisni kandidat za gradonačelnika Zenice



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno