Politika

Fuad Kasumović: državu trebamo graditi znanjem i povjerenjem, a ne svađama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fuad Kasumović: državu trebamo graditi znanjem i povjerenjem, a ne svađama – Državu trebamo graditi znanjem i povjerenjem, a ne svađama kako to vlast radi, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice i jedan od osnivača Nezavisnog bloka.

Za razliku od 2017. godine kada ste sami proglasili budžet, ove godine je Gradsko vijeće među prvima izglasalo proračun. Što se to promijenilo u odnosu na prethodnu godinu?

– Promijenilo se to da su predstavnici jedne političke opcije, tačnije Snage centra, shvatili kako su im građani dali povjerenje jer su im obećali promjene. Zahvaljujući tome, sada imamo prozenički orijentisanu grupu vijećnika, većinu koja radi u interesu građana, što nije slučaj sa vijećnicima SDA i A SDA. Njihovih 13 vijećnika bezuspješno pokušava u Zenici provoditi visoku politiku na štetu grada, a u interesu nekoliko porodica iz Sarajeva, Kaknja i Hercegovine. Budžet iz 2016. godine, koji je SDA željela osakatiti kako ne bih pomogao lokalnoj poljoprivredi, uradio dio puteva i ono što sam građanima obećao u kampanji, donesen je samostalno i u skladu sa zakonom.

Nečasne radnje

U dva navrata je SDA vršila pritisak na pravosudne organe i krivičnom prijavom pokušavala osporiti taj budžet, ali su znanje i pravda pobijedili. Sada imamo širinu u radu Gradskog vijeća. To se osjeti u usvajanju po budućnost Zenice izuzetno važnih odluka, prije svega Prostornog plana Grada Zenica 2016 – 2036. godine, Odluke o pristupanju izradi regulacionog plana Odmut, Jalija i Talića brdo, Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama.

Kad ste već spomenuli krivične prijave, protiv Vas ih je za proteklih 15 mjeseci koliko vodite Zenicu podneseno na desetine. Zašto?
– Slovom i brojem, radi se o 36 krivičnih prijava, osam formiranih predmeta. To je politika SDA i njenih poslušnika, koji na sve načine pokušavaju da me spriječe u radu. U tome im pomažu kladioničarski lobiji i pojedini mediji. Pravosuđe korektno radi svoj posao i dobar dio tih tragikomičnih krivičnih prijava od već pomenutih je odbačen. Sve te krivične prijave mogu okačiti mačku o rep, jer posao radim odgovorno i po zakonu. Građani Zenice trebaju znati da ovakvim pritiskom SDA i poslušnici rade protiv interesa grada i ljudi. To je retrogradna, destruktivna i propala politika koja nas je dovela do teške ekonomske krize i u situaciju da nam omladina i građani u najboljim godinama odlaze iz države za koju smo se borili.

Dokle se došlo sa naplatom komunalnih taksi kladionicama i priređivačima igara na sreću?

– Izdati su računi za naplatu gotovo četiri miliona KM taksi na kladionice za 2017. godinu. Zenica je grad sa možda i najviše kladionica po glavi stanovnika, što dodatno osiromašuje naše građane. To je legalan biznis i poštujem ga, ali moja je obaveza da se borim za dobrobit građana. Imamo zakonsko pravo naplatiti komunalne takse i tako osigurati dodatna sredstva koja bismo uložili u sport, kulturu, infrastrukturu. Gradsko vijeće je nedavno usvojilo zaključak kojim se od premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića traži da povuče zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o izmjenama Odluke o komunalnim taksama, upućen Ustavnom sudu FBiH. Očekivali smo od premijera, inače predsjednika Kantonalnog odbora SDA ZDK-a, da taj zahtjev za ocjenu ustavnosti povuče hitno, kao što je hitno postupio po zahtjevu vijećnika Snage centra i A SDA. Premijer je imao pravo na to, ali ne i obavezu. On to svoje pravo nikada prije, a ni poslije nije koristio, zbog čega sumnjamo da se radi o nečasnim radnjama. Prošlo je vrijeme straha kada je SDA mogla lagati građanima. Prvo su Galijašević i njegove službe obrazložili kako je apelaciju poslao jer bi dobio krivičnu prijavu ako to ne uradi. Od Ustavnog suda Federacije BiH dobili smo odgovor da je to njegovo pravo, a ne obaveza. Nakon toga je rekao da je to uradio na zahtjev Snage centra i A SDA koji su to tražili. Premijer po Ustavu ima pravo apelaciju poslati, ali je i povući. Kako je Snaga centra povukla svoj zahtjev i Vijeće zatražilo da premijer povuče apelaciju, on je to morao uraditi. Ovako, sumnjamo kako se radi o kriminalnoj grupi koja, kako je Grad ukinuo finansiranje stranaka iz budžeta, svoju birokratiju finansira iz kladionica. Premijer nam pokazuje da SDA stoji i iza kladionica. Ne vidim drugi razlog ovakvog ponašanja, jer su građani složni u ocjeni da kladionice nisu vitalan nacionalni interes.

Kako gledate na blokade obespravljenih branitelja? Izjavili ste da vladajuće stranke manipulišu boračkim udruženjima i tako kupuju mir.
– U Gradu Zenica zatekao sam obavezu finansiranja desetak boračkih udruženja, kojima se samo za rad kancelarija godišnje isplaćivalo više od 190.000 KM. Borci, oni koji su bili u rovovima, ništa nemaju od tih kancelarija i veoma malo od udruženja. Da je to stranačka vojska, najbolja je potvrda činjenica da vlasti na višim nivoima ne žele formirati i objaviti jedinstven registar boraca.

Bolje sutra

Ako je sve čisto i transparentno, ne vidim razlog da se ne objavi to što traže. Broj vojnika u FBiH koji vlasti plasiraju je notorna laž. Ta je vlast napravila 1.600 udruženja kojima godišnje daje 650 miliona KM. Ako se to pravično podijeli, onda je dovoljno za sve branitelje.

Izabrano je arhitektonsko rješenje za buduću gradsku vijećnicu Zenice. Stalno Vas posjećuju investitori sa Bliskog istoka, EU i Turske. Nisu li to naznake da bi Zenica mogla postati veliko gradilište?

– Uspjeli smo dobiti BFC certifikat, kojim smo potvrdili naše opredjeljenje da radimo na lokalnom ekonomskom razvoju i poboljšanju ambijenta za privrednike i uopće život i rad svih građana. Zato mnogo znači usvajanje prostornog plana koji predviđa privredni razvoj Zenice. Prodajna zona jug, za koju već imamo zainteresirane investitore koji bi gradili veliki šoping-centar i uposlili blizu 3.000 ljudi, te Poslovna zona Zenica sjever u Banlozima, projekti su na kojima uveliko radimo i trebaju značajno promijeniti ekonomsku situaciju u gradu, pa i šire. Uskoro kreće uređenje trgova u gradskim naseljima Radakovo i Mokušnice, radovi na uređenju Gradske kafane i počinjemo realizaciju projekta prikupljanja i tretmana otpadnih voda vrijednog više od 30 miliona KM. Što se Gradske vijećnice tiče, time ćemo urediti trg i napraviti podzemne garaže kojima ćemo djelimično riješiti problem parking-mjesta. Gradimo i nove kotlove za rješavanje problema grijanja.

Bliži se 20. mart, Dan Zenice. Šta tim povodom možete poručiti sugrađanima?

– Očekujem od sugrađana da pokažu više hrabrosti i odlučnosti, kako bismo se zajedno borili za ljepše sutra. Vidjeli su mnoge promjene koje su se desile u našem gradu i nadam se da sa više optimizma dočekuju rođendan grada.

oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno