Kultura

FOTO+VIDEO: Počinje Dječija BNP-ova nedjelja sa lutkama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO+VIDEO: Počinje Dječija BNP-ova nedjelja sa lutkama – U znaku obilježavanja Dječije nedjelje u prvoj sedmici mjeseca oktobra, Bosansko narodno pozorište Zenica danas je predstavilo bogat program za najmlađe posjetitelje pozorišta. U koordinaciji Dječije, omladinske i lutkarske scene, program Dječije BNP-ove nedjelje sa lutkama će biti održan od 4. do 8. oktobra u Zenici, Novom Travniku i Sarajevu.

U znaku obilježavanja Dječije nedjelje u prvoj sedmici mjeseca oktobra, Bosansko narodno pozorište Zenica danas je predstavilo bogat program za najmlađe posjetitelje pozorišta. U koordinaciji Dječije, omladinske i lutkarske scene, program Dječije BNP-ove nedjelje sa lutkama će biti održan od 4. do 8. oktobra u Zenici, Novom Travniku i Sarajevu.

Na današnjoj konferenciji za medije govorili su direktor Hazim Begagić, rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović i glumica Anđela Ilić.  Direktor Begagić je izrazio zadovoljstvo što je Bosansko narodno pozorište Zenica jedino pozorište u regionu koje je uspjelo pronaći način i mogućnost da na ovaj način, koristeći se teatarskim jezikom i umjetničkim sredstvima, obilježi Dječiju nedjelju, manifestaciju koja ima svoju međunarodnu trodecenijsku tradiciju. Begagić je naglasio da će ovogodišnja Dječija nedjelja u BNP-u proći u znaku umjetnosti lutkarstva i dramskih edukativnih radionica za djecu, čime Bosansko narodno pozorište i ovoga puta daje na značaju najmlađim posjetiteljima.

Zahvaljujući saradnji sa prijateljskim teatrima iz regiona ova jedinstvena manifestacija imat će međunarodni karakter, a zahvaljujući ugovorenim gostovanjima, njene sadržaje će imati priliku gledati i najmlađa publika u Sarajevu i Novom Travniku. Tako će u okviru Dječije BNP-ove nedjelje sa lutkama biti upriličena pedeseta izvedba predstave „Put do čarolije“ u režiji Miroljuba Mijatovića, koja će biti izvedena u srijedu, 4. oktobra u Centru za kulturu Sarajevo i u petak, 6. oktobra u Domu kulture Novi Travnik.

Zadovoljstvo povodom pedesete izvedbe predstave „Put do čarolije“ je istakla glumica Anđela Ilić, kojoj je uloga u ovoj predstavi jedna od rijetkih negativnih uloga, čime pokazuje i drugu stranu življenja i međuljudksih odnosa.   Rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović je najavio pet predstava i jednu radionicu, čime će se prirediti značajan program za najmlađe posjetitelje pozorišta.

U četvrtak u BNP-u će biti izvedena predstava „Olovni vojnik i balerina“, u režiji Darka Kovačovskog, a u produkciji Pozorišta lutaka Niš. Kako je naglasio Mijatović, radi se o predstavi u kojoj se na zanimljiv način koriste marioneta na dugim koncima, što je danas u teatru rijetka tehnika. U sklopu ove BNP-ove manifestacije će biti održana i radionica za djecu pod nazivom „Napravi svoju lutku zijevalicu“, čiji je voditelj Miroljub Mijatović i koja će se realizirati u prostorijama slikarskog ateljea Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U subotu u 11 sati na Velikoj sceni BNP-a će biti odigrana predstava Dječijeg pozorišta iz Subotice „Ivica i Marica“ u režiji Todora Valova, a dan poslije u 11 sati će biti odigrana predstava „Prodani smijeh“ na Maloj sceni BNP-a, a u okviru programa Mali MESS.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno