Zenica

FOTO+VIDEO: Okrugli sto – Aktuelna pitanja rada i razvoja Univerziteta u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO+VIDEO: Okrugli sto – Aktuelna pitanja rada i razvoja Univerziteta u Zenici – U zgradi Ekonomskog i Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici je održan okrugli sto “Aktuelna pitanja rada i razvoja Univerziteta u Zenici”. U radu ovog skupa učestvovali su prorektori, dekani, direktori Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović”, Studentskog centra i Kantonalne bolnice Zenica, drugi predstavnici Univerziteta, uključujući i Uniju studenata, Skupštine, Vlade, resornog ministarstva i Pedagoškog zavoda Zeničko-dobojskog kantona i predstavnici privrede i poslodavaca.

Uvodna izlaganja imali su Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici – „Predstavljanje Univerziteta sa osvrtom na strateška pitanja rada i razvoja Univerziteta“, Enes Hašić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici – „Pitanja upisnih politika i mogućnosti zapošljavanja diplomiranih studenata“, Aleksandar Karač, prorektor za naučno-istraživački rad Univerziteta u Zenici – „Naučnoistraživački rad na Univerzitetu u Zenici i podrška u realizaciji“, Hasan Mahmutović, prorektor za finansije u razvoj Univerziteta u Zenici – „ Stanje infrastrukture Univerziteta u Zenici i predstavnik Odbora za kvalitet „Aktivnosti i značaj reakreditacija Univerziteta u Zenici u 2018.“.

U utorak, 10. oktobra 2017. godine od 10,00 sati do 12,00 sati u prostorijama Ekonomskog i Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici održan je Okrugli sto na temu “Aktuelna pitanja rada i razvoja Univerziteta u Zenici”.

Okruglom stolu su pored predstavnika organizatora, odnosno rektora, prorektora, dekana i direktora, učestvovali su i predstavnici Osnivača, tj. Vlade Zeničko –dobojskog kantona na čelu sa gosp. Miralemom Galijaševićem, premijerom Zeničko-dobojskog kantona, gđom Zahidom Šišić, šeficom ureda Premijera, gosp. Mensurom Sinanovićem, ministrom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i gosp. Željkom Bodulom, pomoćnikom za visoko obrazovanje.

Pored navedenih, učesnici su bili i predstavnici privrede, prije svega gosp. Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik privredne komore FBiH, gosp. Šefkija Botonjić, predsjednik privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, te predstavnici privrednih subjekata Zeničko-dobojskog kantona.

Nakon uvodnog obraćanja prof.dr.sc. Damira Kukića, rektora Univerziteta u Zenici i gosp. Miralema Galijaševića, premijera Zeničko-dobojskog kantona, rektor i prorektori Univerziteta u Zenici su, svaki iz svog domena rada, prezentirali ključne probleme koji se odnose na rad Univerziteta u Zenici:

• Prof.dr.sc. Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici – „Predstavljanje Univerziteta sa osvrtom na strateška pitanja rada i razvoja Univerziteta“
• Prof.dr.sc. Enes Hašić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici – „Pitanja upisnih politika i mogućnosti zapošljavanja diplomiranih studenata“
• Prof.dr.sc. Aleksandar Karač, prorektor za naučno-istraživački rad Univerziteta u Zenici – „Naučnoistraživački rad na Univerzitetu u Zenici i podrška u realizaciji“
• Prof.dr.sc. Hasan Mahmutović, prorektor za finansije u razvoj Univerziteta u Zenici – „ Stanje infrastrukture Univerziteta u Zenici
• Predstavnik Odbora za kvalitet „Aktivnosti i značaj reakreditacija Univerziteta u Zenici u 2018“.

Nakon prezentacija uslijedila je jako zanimljiva diskusija, te su doneseni sljedeći zaključci:

1. Nesporno je da je Univerzitet u Zenici jedan od važnih subjekata sadašnjeg i budućeg svukupnog razvoja Zeničko-dobojskog kantona.

2. Univerzitet u Zenici je postao moderna i cijenjena visokoškolska institucija, uključena u zajednički akademski prostor Evrope i svijeta i važan faktor društvenog razvoja Zeničko-dobojskog kantona.

3. Potrebno je omogućiti brže izmjene i dopune postojećih nastavnih planova i programa, kao i kreiranje dvopredmetnih studija, te studijskih programa na stranim jezicima. Mogućnost razvoja novih studijskih programa u skladu sa potražnjom na tržištu rada.

4. Jedno od najvažnijih pitanja za razvoj Univerziteta u Zenici jeste pitanje upisa novih studenata i zapošljavanje svršenih studenata. U posljednjih nekoliko godina uočen je trend smanjenja upisa na prve godine studija na Univerzitetu u Zenici, iako se radi o pojavi sa kojom su suočeni i drugi univerziteti u BiH i regionu. Univerzitet u Zenici će u narednom periodu preduzeti niz aktivnosti da se ovaj trend zaustavi.

5. Kada je u pitanju naučnoistraživački rad na Univerzitetu u Zenici moraju se, u narednom periodu, uložiti dodatni napori na jačanju načnoistraživačkog i razvojno-investicionog rada saglasno stvarnim potrebama šire društvene zajednice i aktuelnog stanja nauke u svijetu. Menadžment Univerziteta treba zajedno sa predstavnicima Osnivača i nadležnih vlasti iznaći načine za daleko veći stepen naučnoistraživačkoke i komercijalne iskoristivosti svih potencijala kojima Univerzitet raspolaže.

6. Omogućiti stipendiradnje većeg broja studenata – razmotriti mogućnosti stipendiranja iz vlastitih sredstava, te je potrebno kreirati zapošljavanje najboljih studenata, kao i izraditi posebne programe za obavljanje pripravničkog staža sa firmama sa kojima Univerzitet sarađuje.

7. Potrebno je poboljšati infrastrukturne kapacitete kako bi studentima stvorili optimalne uslove za rad.
8. Neophodno je izraditi Strategiju razvoja naučnoistraživačke djelatnosti.
9. Potrebno je poboljšati informativne i promotivne aktivnosti.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno