Zenica

FOTO+VIDEO: Održan sastanak predstavnika NVO Babinskog sliva sa direktorom ŽGP Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
U sklopu odobrenog projekta CPCD-a “Civilni nadzor evaluacije okolinskih dozvola za kamenolom Široke stijene, preduzeća ŽGP Zenica d.d. Zenica”, dana 17.08.2021. godine, održan je sastanak predstavnika civilnog sektora Babinskog sliva pojačanog sa gradskim vijećnikom Ćatić Albinom sa direktorom preduzeća ŽGP Zenica. Glavna tema sastanka, su bile aktivnosti preduzeća na realiziranju zadataka navedenih u okolinskim dozvolama vezanih za ekologiju .
Sastanku su prisustvovali, pored direktora preduzeća i gradskog vijećnika Albina Ćatića, još i predstavnici pet udruženja, NVO Arduba, PD Čolan, NVO Lastavica, GZ Voćar i predstavnici udruženja Eko Tvrtkovac.
Tokom sastanka dogovoren je nastavak aktivnosti na realizaciji projekta, što uključuje obilazak kamenoloma Široke stijene za petnaestak dana uz obavjest RTV Zenica, da se na licu mjesta uvjerimo u stanje na terenu 10 opisanih tačaka iz projektnog prijedloga, zatim razmatranje o mogućem budućem funkcionisanju Sporazuma o prijeteljskom okruženju koji će biti ponuđen na kraju projekta. Predloženo je da se ovo svake godine realizira preko Koordinacije MZ Babinskog sliva i OCD-a, koji treba ojačati kako bi bio u funkciji svih mještana ovog sliva. Podrazumjeva se da nam je namjera uključiti i drugi kamenolom na ovom prostoru” Komgrad Z” kao i JP ViK Zenica i ŠPD Zavidovići tj. one koji koriste prirodne resurse ovog kraja da svoja vrata otvore civilnom sektoru.
Prisutni su upoznati i sa ostalim aktivnostima koje sprovodi naše udruženje u sklopu ovog projekta uključujući naredne edukacije, turnir u malom fudbalu kao i uvećanje sadržaja u budućem Parku prirode Babina – Tvrtkovac.
Direktor preduzeća je predložio i da se krivina puta u neposrednoj blizini ulaza u Kamenolom “ispravi” o trošku ŽGP kako bi se eliminisalo plavljenje ovog dijela regionalne ceste. Bilo je još mnogo korisnih prijedloga za unapređenje uslova života mještana ovog slliva i dogovoreno je učešće u njima ali izvan projekta koji realiziramo. Osnovni cilj projekta je saradnja civilnog sektora (NVO i MZ) sa preduzećem ŽGP .
Zahvaljujemo se svim učesnicima na konstruktivnom sastanku sa nadom da će se i ostali uključiti i dati svoj doprinos putem SARADNJE, kako sa ovim preduzećem tako i drugim koji egzistiraju u ovom slivu.
Hvala EKO Tvrtkovac na ustupljenom foto+video.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno