Zenica

FOTO+VIDEO: Kantonalna bolnica Zenica dobila novi COVID redgen odjel i intenzivnu njegu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO+VIDEO: Kantonalna bolnica Zenica dobila novi COVID redgen odjel i intenzivnu njegu – Posjetom delegacije Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Mirzom Ganićem i ministrom zdravstva Adnanom Jupićem, u Kantonalnoj bolnici Zenica ozvaničen je početak rada novoopremljenog COVID rendgen odjela sa CT-om i mobilnim digitalnim rendgen aparatom za dijagnostiku COVID-19 pozitivnih pacijenata. Odjel se nalazi u prizemlju zgrade Odjela interne medicine sa hemodijalizom, sa izgrađenim posebnim ulazom i fizički je odvojen od ostalih prostora zgrade.

Opremanje i nabavku dijagnostičke opreme finansirala je Vlada Zeničko-dobojskog kroz sporazum sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda UNDP. Vlada je za uloženih 920.000 KM iz budžeta, dobila opremu u vrijednosti 1,65 miliona KM.

“To pokazuje da je naša saradnja s UNDP-om bilo itekako korisna, kako u smislu ušteda tako i u smislu nabavke opreme koju je bilo jako teško nabaviti u određenom vremenskom periodu, s obzirom da je opremu tražio cijeli svijest. S ponosom mogu da kažem da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona, kada smo se uzdali u sebe i kada smo iskoristili sve svoje resurse i svoja finansijska sredstva, u saradnji sa strukom došla do određenih rješenja. Sve što je struka tražila mi smo pratili odlukama Vlade i osiguravali finansijska sredstva, a ovo je potvrda da kada svako radi svoj posao možemo napraviti dobar rezultat”, rekao je premijer Ganić, naglasivši da je novi odjel trajna vrijednost jer će se koristiti i nakon pandemije koronavirusa.

Na Odjelu za infektivne bolesti puštena je i novoopremljena intenzivna njega sa respiratorima evropskih proizvođača, čime je KBZ značajno unaprijedio spremnost da odgovori za izazove pandemije.

“Kao premijer i prvi čovjek Zeničko-dobojskog kantona mogu da iskažem svoje zadovoljstvo, s jedne strane zbog transparentnosti ovih postupaka, a s druge strane poštivanja riječi struke. Pored redovnog ulaganja u održavanje i nabavku opreme, Vlada je ove godine nakon izbijanja pandemije izdvojila dodatnih 2 miliona KM, tako da će Kantonalna bolnica Zenica u 2020. dobiti ukupno 5 miliona KM. Osigurali smo sve što su tražili jer zdravstvo nema alternativu”, rekao je premijer ZDK.

Napomenuo je da je Vlada osigurala sredstva za generacijski projekt energetske efikasnosti u ovoj zdravstvenoj ustanovi vrijedan 40 miliona KM, za što su već osigurana sredstva kod EBRD-a, ali da projekti još nisu započeti zbog spora sa Gradom Zenica.

Ministar zdravstva Adnan Jupić rekao je da će se otvaranjem COVID rendgen odjela i intenzivne njege rasteretiti zdravstveni radnci u KBZ-u te poboljšati kvalitet zdravstvene usluge u ovom kantonu.

“Potvrda domaćinskog ponašanja je da smo sa ograničenim sredstvima i uz pomoć donatora uspjeli riješiti prioritetne potrebe zdravstvenog sektora. Rezultat je da u ovom momentu u ZDK imamo prilično stabilnu epidemiološku situaciju, gdje imamo umjereni porast broja oboljelih i poznate izvore žarišta koji su stavljeni pod kontrolu i ja se nadam da će zdravstveni sektor imati snage da se izbori s koronavirusom”, rekao je ministar Jupić.

Direktor KBZ-a Rasim Skomorac zahvalio je Vladi na razumijevanju za potrebe ove zdravstvene ustanove i razumijevanju struke, ističući da će se benefiti ulaganja tek vidjeti u perspektivi.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno