Kultura

Foto+video: Iskra briljira u SAD

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iskra briljira na American Dance Competition – Ballet Competition … takmičenje još u toku !!! Ne mali broj Zeničana u proteklih tri dana  prati takmičenje Iskre Nadžak, devetogodišnje balerine iz Ars Centra Zenica, koja se uspjela plasirati na American Dance Competition – Ballet Competition – Orlando Florida USA – 2016.

Sjajna podrška dolazi i iz drugih gradova BiH, kao i susjednih zemalja, koje čestitaju njoj i njenoj nastavnici koja je pripremala za ovo takmičenje Emini Stojšić, na sjajnom prije svega snalaženju i odličnom učešću na ovom prestižnom takmičenju među balerinama i baletanima cjeloga svijeta poznatih i priznatih svjetskih baletnih škola. Radi podsjećanja, ovo je prvi put da neko iz regije ide na jedno ovakvo takmičenje, tim više ovaj odlazak je za Iskru i Ars Centar već veliki uspjeh u istoriji bh baletne umjetnosti.

Iskra je svoja prve nastupe i  takmičenja zabilježila sa nepunih pet godina, sa baletom se bavi od tri i po godine i učestvovala je do sada na mnogim prestižnim takmičenjima u državi, regijonu,  evropi i svijetu. Najznačajnija su:

-INTERNACIONALNO BALETNO TAKMIČENJE, AUSTRIJA-BEČ-WIEN-WELT WETTBEWERB 2014.

-WBC -WORLD BALLET COMPETITION FOR EUROPE 2015. SIBIU, ROMANIA

-DWC-Dance World Coup Bugarska- Evropske kvalifikacije na koje je išla tri puta i svaki put se vraćala sa zlatnom medaljom i plasiranjem na svjetsko baletno prvenstvo i to 2014. održano je svjetsko takmičenje u Portugalu, 2015. u Rumuniji i ove godine očekuje je takmičenje u Jersey  (Engleska).

Odlazak   na American Dance Competition – Ballet Competition – Orlando Florida USA

Preko video linka Iskra je izabrana osvojivši  sve moguće bodove i plasirala se za svjetsko baletno takmičenje u SAD. Kvalifikacije su bile u Francuskoj, ali zbog finansijskih sredstava nije mogla otići, te je uspješno realizirano njeno predstavljanje video linkom i sjajnim bodovima plasirala se  za svjetsko prvenstvo.

Ars Centar  u  kojem Iskra pohađa drugi razred Osnovne baletne i muzičke škole u Zenici   pokrenuo je  kampanju prikupljanja sredstava za Iskrin odlazak, vjerujući u njen uspjeh i kvalitetan rad baletnih pedagoga škole, te se  nakon tri mjeseca uz pomoć velikog broja sponzora koji su koliko je ko bio u mogućnosti pomogao, sakupljen novac i  Iskra je krenula na ovaj daleki put.

Treći dan njenog takmičenja, svi koji prate  Live Stream –on line prijenos takmičenja mogli su biti ponosni na Iskru koja fantastično prati časove klasičnog i modernog baleta (  takođe se i taj dio ocjenjuje), što je samo po sebi već veliki uspjeh za nju i Ars Centar Zenica.

U takmičenju modernog baleta, gdje se predstavila sa svojom varijacijom, Iskra je ušla u  grupu Gold scoore, sa  90 – 93 boda što je sjajan rezultat. Takmičenje se nastavlja. Sretno Iskra u danima takmičenja koji su pred tobom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno