Nogomet

FOTO+statistika: Kvalifikacije završene pobjedom – Lihtenštajn – BIH 0:3

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nogometna repezentacija Bosne i Hercegovine je pobjedama otvorila (Armenija 2:1) i zatvorila kvalifikacije, ali se nije uspjela ostvariti direktni plasman na Europsko prvestvo 2020.

Zmajevi su večeras u Vaduzu nadigrali Lihtenštajn sa 3:0, ali ni to, nakon blijedih ostalih susreta u gostima (sve smo ih izgubili, op. a.), nije bilo dovoljno da se nađemo među 20 najboljih koji će direktno ostvariti nastup na smotri Starog kontinenta.

Ovako, puleni selektora Roberta Prosinečkog, ostaje prilika u martu da kroz dodatni baraž koji su izborili kroz Ligu nacija, izbore nastup na prvom Europskom prvenstvu za Bosnu i Hercegovinu.

Istina, i u Vaduzu su se Zmajevi dugo mučili, ali su u drugom dijelu uspjeli doći do golova koji su nam donijeli, ipak četvrto mjesto na kraju kvalifikacija.

No, krenimo redom kako su padali golovi, ali prije toga naglasimo da je Prosinečki na teren izveo mlad sastav, bez Edina Džeke koji je postao na klupi (ušao u 71. minuti), te povrijeđenih vedeta Zmajeva Miralema Pjanića i Seada Kolašinca.

Mreži Lihtenštajna smo otvorili u 58. minuti. Hodžić je ubacio, Hajradinović nekako prebacio loptu, koja je došla do Ćivića, a on je zakucao u mrežu domaćih za 1:0 za BiH.

Na drugi gol čekali smo šest minuta. Hodžić je poslije solo akcije šutiraa s 20 metara i matira Buchela za 2:0 za BiH.

Treći gol ponovo je djelo odličnog igrača mađarskog MOL-a. Hodžić je izašao  sam pred Buchela, zaobišao ga i lagano zatresao mrežu za ubjedljivo vodstvo Zmajeva. Na semaforu je pisala 73. minuta i 3:0 za BiH.

Nakon toga rezultat se nije mijenjao.

Zmajevi su već od prve minute krenuli u napad. Svih 45 minuta prvog dijela imali su potpuno inicijativu i stvarali prilike pred golom Buchela, koji je u nekoliko navrata odlično intervenirao.

Posebno je agilan u prvih pola sata bio Haris Hajradinović, koji je u ovom meču dobio priliku da debituje u startnoj postavi. Bivši igrač Željezničara i Olimpica koji je još nastupao, između ostalog, za Gent i Osijek, koji sada nastupa za Kašimpašu mogao je postići nekoliko golova da je bio prisebniji. No, uglavnom je loše pucao.

Naši su u finišu prvog dijela ponovo pojačali tempo, uglavnom su kombinirali ispred i u šesnaestercu domaćina, ali odbrana Lihtenštajna je dobro izgledala. Bolje kazati, odlično su se branili.

Igrala se 38. minuta. Velika prilika za BiH. ali je Hodžić šutirao iz odlične pozicije ravno u Buchela, a onda Hajradinović odbijenu loptu poslao na tribine. Slično je bilo u 44. minuti kada je Hodžić ponovo šutirao a Buchel odbranio.

Šta kazati za kraj kvalifikacija. Otvorili smo ih pobjedom na Grbavici protiv Armenije (2:1), ali je onda došao taj nesretni remi sa Grcima (2:2) nakon našeg vodstva od 2:0.

Od tada Zmajevi nisu odigrali nijednu utakmicu u pravom izdanju. Bila je to možda utakmica sa Finskom (4:1), ali smo sve pokvarili nekoliko dana kasnije u Atini i porazom od drugog tima Grčke (1:2).

I pored ovako blijedog izdanja u kvalifikacijama za Euro 2020, Zmajevi nisu izgubili sve šanse da se domognu Europskog prvenstva.

Ostao je baraž, koji je na rasporedu krajem marta, gdje će Bosna i Hercegovina u prvom polufinalnom susretu sigurno biti domaćin. Finale će biti poznato žrijeb, a sve protivnike puleni selektora Roberta Prosinečkog saznat će na žrijebanju 30. novembra.

Mečevi su, kao što smo rekli, 26. i 31. marta, ako to tada Prosinečki i bude selektor.

 Ovo je konačna tabela u našoj Grupi J:

Lihtenštajn – Bosna i Hercegovina

0 : 3

BIH
Stadium Rheinpark, Vaduz
18. novembar 2019. 20:45 (CET)
European Qualifiers 2018/2020 – Group J
Sudija: Halis Özkahya (TUR)
Pomoćnici: Kemal Yilmaz (TUR), Ceyhun Sesigüzel (TUR)
4. sudija: Hüseyin Göçek (TUR)

SASTAVI

LIELihtenštajn BIHBosna i Hercegovina
1. Benjamin Büchel (GK) 22. Kenan Pirić (GK)
2. Daniel Brändle  žuti karton 26′ 2. Eldar Ćivić  gol 57′
3. Max Göppel 3. Ermin Bičakčić (C)
6. Andreas Malin 9. Haris Duljević  izmjena izlazi 46′
9. Yanik Frick  žuti karton 56′ izmjena izlazi 82′ 14. Haris Hajradinović  izmjena izlazi 65′
11. Dennis Salanovic  izmjena izlazi 46′ 15. Armin Hodžić  gol 64′ gol 72′
13. Martin Büchel (C) 16. Marko Mihojević  izmjena izlazi 71′
18. Nicolas Hasler 17. Samir Memišević
20. Sandro Wolfinger 20. Izet Hajrović
22. Martin Rechsteiner 21. Elvis Sarić
23. Michele Polverino  izmjena izlazi 67′ 23. Mato Jajalo
IZMJENE IZMJENE
12. Justin Ospelt (GK) 12. Ibrahim Šehić (GK)
21. Lorenzo Lo Russo (GK) 6. Dino Hotić  izmjena ulazi 46′
4. Marco Wolfinger 7. Muhamed Bešić  izmjena ulazi 65′
5. Noah Frommelt  izmjena ulazi 67′ 8. Edin Višća
7. Ridvan Kardesoglu 11. Edin Džeko  izmjena ulazi 71′
8. Aron Sele 13. Gojko Cimirot
10. Noah Frick 18. Adnan Kovačević
14. Livio Meier 19. Rade Krunić
15. Seyhan Yildiz  izmjena ulazi 46′
16. Fabio Wolfinger
17. Robin Gubser  izmjena ulazi 82′
19. Philipp Ospelt
SELEKTOR SELEKTOR
Helgi Kolvidsson (ISL) Robert Prosinečki (CRO)

gol gol autogol autogol jedanaesterac jedanaesterac izmjena ulazi izmjena ulazi izmjena izlazi izmjena izlazi crveni karton crveni karton žuti karton žuti karton



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno