Zenica

FOTO: Župa Sv. Josipa u Zenici organizovala “2. Župni Obiteljski dan“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Župa Sv. Josipa u Zenici, zajedno s Uredom za brak i obitelj i Centrom za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije u nedjelju, 3. jula 2022.g., organizirala je „2. Župni Obiteljski dan“ na temu: „Stvoreni za sebedarje“.

Susret je počeo jutarnjim Euharistijskim slavljem u župnoj crkvi koje je predslavio župnik don Davor Topić u suslavlju sa don Antom Vrhovcem.

U Caritasovoj kući kod župne crkve nastavljen je susret u obiteljskom ozračju, a sve nazočne pozdravio je župnik don Davor ističući radost zbog susreta, te da se i kroz ovaj događaj posvjedoči ljepota Boga kroz otajstvo braka i obitelji, nakon čega je uslijedilo predstavljanje obitelji.

Ovog puta gosti Obiteljskog dana bili su bračni par iz Slovenije Sebastijan i Petra sa sedmero djece. Oni su podjelili svoje snažno svjedočanstvo poziva za brak, kao i svakodnevnog obiteljskog i bračnog životnog hoda.

Potom je uslijedilo predavanje svećenika koji je na postdiplomskom studiju iz pastorala braka i obitelji u Rimu don Ante Vrhovca koji je govorio o poslanju bračnih supružnika, odnosno o braku kao pozivu, koje se sastoji u otkrivanju, očuvanju i komuniciranju ljubavi koju Bog ima za čovjeka i Krist za svoju Crkvu.

„To općenito poslanje konkretizira se u poslanju ljubavi i poslanju života. Poslanje ljubavi očituje se u stvaranju zajednice osoba. Ta zajednica osoba prije svega gleda zajedništvo muškarca i žene, koji svojim jedinstvom u raličitosti otkrivaju djelić tajne Presvetoga Trojstva. Poslanje ljubavi nastavlja se u stvaranju i šire zajednice, između roditelja i djece, braće i sestara, te u izgradnji civilizacije ljubavi kroz primjer obiteljskog zajedništva i sudioništva u obiteljskom životu. Isto tako, kršćanski supružnici obajvljuju „gramatiku“ svakoga drugog poziva, koji uvijek ima zaručnički karakter (darovati se nekome i u tome daru postati plodan). Taj zaručnički karakter živi se u sebedarju, jer čovjek nalazi sebe samo u istinskom daru drugoj osobi, bilo u bračnom pozivu ili u svećeništvu ili redovništvu“.

Govoreći o poslanju života, don Ante je istaknuo važnost istinskog razumijavanja bračnog sebedarja, koje uključuje prihvaćanje drugoga kao dar od Boga sa svim što jest i što ima, a što uključuje i mogućnost postati otac ili majka u bračnom sebedarju. Ako taj dio osobe ne prihvaćamo, onda ne prihvaćamo drugoga kao dar, nego tražimo samo dijelove osobe, a ne cijelu osobu na dar. Na kraju je progovorio o svetosti bračnog čina i bračne postelje kao mjesta gdje se ujedninjuje poslanje ljubavi i poslanje života, te istaknuo kako bračni čin postaje liturgija bračnoga života, kojom se proslavlja sami Bog.

Nakon svjedočanstva i predavanja, uslijedio je ručak u obiteljskom ozračju.

Također za djecu je bio organiziran prigodni katehetski i sportski program koji su vodili animatori pod vodstvom s. Gabrijele Hrgić.

U kasnim popodnevnim satima kao izraz obiteljskog zajedništva u ime ostalih, dvije obitelji, sestre uršulinke i fokolarine iz Sarajeva predvođene župnikom pohodili su selo Bilivode u kojem nakon ratnih stradanja živi samo starica Katica Mijač, te joj tom prigodom donijeli krišku torte s Obiteljskog dana.

Autor: (kta/d.t.)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno