Posuđeno

Foto: Zimske čarolije zamijenili magarcima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zimske čarolije zamijenili magarcima-  Novogodišnji praznici bez okićenih ulica, novogodišnje atmosfere i topline koja sa time dolazi nisu potpuni. Brojni gradovi u Bosni i Hercegovini, a posebno u regiji, već početkom decembra najavili su dolazak praznika. Međutim, u Zenici dvije sedmice pred Božić i Novu godinu, ulice su siromašno okićene i puste. Magični decembar širom svijeta obilježava se kićenjem ulica ukrasima, a glavni trgovi bivaju ukrašeni štandovima u kojima građani mogu popiti tople napitke, mališani se fotografisati sa Djeda Mrazom…

Međutim, ulice Zenice samo dvije sedmice do Nove godine već oko 20 sati su puste, štandovi na glavnom trgu, na kojima se mogu kupiti novogodišnji paketići za djecu, ukrasi za jelke i drugi novogodišnji rekviziti, bezidejno su postavljeni, a grad je iz godine u godinu sve siromašnije okićen novogodišnjim ukrasima. Posljednji doček Nove godine na otvorenom u Zenici bio je 2009. godine kada su Zeničane zabavljali sugrađani, muzičari, Admir Kulović Kula, Afan Smajlović i Dino Pašalić.

Novogodišnji ukrasi ni približni onima u većim gradovima

U razgovoru za Klix.ba gradski vijećnik Almir Babajić smatra da Zenica ne pridaje dovoljno pažnje novogodišnjim praznicima.

“Poučen ranijim godinama, svi smo vidjeli da se veoma malo pažnje obraća na ukrašavanje grada pred novogodišnje praznike, odnosno, grad nam je siromašan sa sadržajem u decembru. Kada nam iz cijelog svijeta stižu fotografije prelijepih ulica gradova i sadržaja koji se organizuju za djecu i odrasle, vratimo se u realnost i vidimo neukusno okićenu Zenicu. Do jučer smo na uličnoj rasvjeti za novogodišnje ukrašavanje grada imali ukrase u obliku palme koje su simbol ljeta”, izjavio je Babajić te dodao kako u Zenici ne postoje ni sadržaji za najmlađe sugrađane, a da se za primjer uspješnosti ne mora ići van granica BiH i da je dovoljno otići do Sarajeva, Banja Luke i drugih bh. gradova.

Brojni bh. gradovi tokom mjeseca decembra za svoje domaćine, ali i goste iz drugih gradova pripreme bogatu ponudu. Tako je u Sarajevu već 5. godinu zaredom organizovan Sarajevo Holiday Market, u Banjoj Luci je 11. decembra otvoren 3. Zimzograd, dok Mostarci uživaju uz Mali blagdanski sajam.

Zimske čarolije zamijenili magarcima

Zeničanin Edvin Čolaković u Zenici je dvije godine zaredom uspio organizovati skromne “zimske čarolije” gdje je u drvenoj kućici o svom trošku prodavao tople napitke i pružao ugodnu atmosferu svojim sugrađanima.

“Mi smo zaista imali velike planove, ali dvije godine zaredom smo se mučili za dozvole iako je svaka godina donijela pozitivne reakcije građana Zenice. Međutim, kada smo iznijeli plan o većem broju kućica, klizalištu i velikoj jelki u centru grada gdje smo željeli da napravimo pravi novogodišnji duh u Zenici, nastali su problemi i mi nismo imali više snage da borimo. U suštini, glavni zaključak je da neko ko želi da vodi nešto kvalitetno u Zenici, nema nikakve pomoći, a nadležni nikada neće ništa napraviti sigurno. Čak i mladi koji imaju sve i volju i sredstva, nemaju podršku od nadležnih”, kazao je Čolaković.

Čolaković je još dodao da je urednu kućicu, kao što su na Sarajevo Holiday Marketu, direktor Javnog preduzeća nazvao štalom, a da su već naredne godine na Trgu Zeničani svjedočili štandovima prekrivenim najlonima i fotografisanju djece sa magarcima.

Zenica je bez ideja ili bez pokušaja organizacije sličnih događaja, a sve zbog nedostatka novca i procedura za kvalitetan sadržaj. Iako su određeni privatnici i građani Zenice imali sredstva i volju da naprave nešto slično, nadležni im nisu izdali tražene dozvole zbog čega i ove godine grad izgleda siromašno i bez prazničke atmosfere. (tekst i foto: Elmedin Mehić/Klix)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno