Zenica

FOTO: Zenički osnovci kroz igru učili kako pomagati osobama s invaliditetom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
U sklopu interaktivnih radionca bit će održana predavanja na temu “Djeca i osobe s invaliditetom kroz obrazovanje”, aktivnosti kroz igru i razgovor te sumiranje utisaka nakon odrađene radionice sa zeničkim osnovcima.

“Ovo mi je najljepši dan u sedmici”, samo je jedan od komentara dječaka koji je danas prisustvovao interaktivnoj radionici s osobama s invaliditetom, a predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Harun Aliefendić je kazao kako već treću godinu organizuju interaktivne radionce koje stvaraju drugačiju sliku kod djece o osobama s invaliditetom.

“Sigurno je da se djeca kroz svoj obrazovni program upoznavaju o osobama s invaliditetom, ali to nije dovoljno te smo odlučili da kroz ovakve radionice ostvarimo direktan kontakt s njima i da im pokušamo razbiti predrasude o nama. Oni moraju shvatiti da smo mi dio njihovog života”, kazao je Aliefendić.

U radionicama će osim osoba s paraplegijom učestvovati i slijepi i slabovidni, gluhi i nagluhi te osobe sa distrofijom. U četiri dana programa u Multiplexu Ekran Zenica učestvovati će blizu 200 učenika iz zeničkih škola od 8 do 10 godina starosti.

“Djeca najbolje uče kroz igru, a mi ćemo im pokušati kroz radionice te igranje pikada, bilijara i drugih igara pokazati da možemo zajedno s njima živjeti i igrati se”, dodao je Aliefendić.

Kazao je kako su zanimljiva dječija pitanja da li ga bole noge i da li mu je teško gurati svoja invalidska kolica, ali da bude i pitanja o nastanku invaliditeta.

“Djeca koja dolaze na ove radionice znaju šta je potrebno određenoj vrsti invaliditeta za život. Znaju da su nama potrebna invalidska kolica, da slijepi i slabovidni imaju svoje pismo te da gluhi i nagluhi razgovaraju znakovnim jezikom, ali ovo je odlična prilika i da se družimo”, zaključio je Aliefendić.

Učitelj u Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” Akif Topić je sa svojim učenicima prisustvovao današnjoj radionici te je kazao da djeca nisu dovoljno upućena u život osoba s invaliditetom.

“Ovo je dobra ideja da se djeca ovog uzrasta upoznaju s djecom i odraslima koji imaju određene invaliditete. Ovakvih radionica nam treba više, a ako ne postanu ovakva druženja tradicija, sigurno je da bi se trebala održavati češće”, kazao je Topić.

Na kraju je kazao da su djeca upoznata s određenim invaliditetima kroz inkluziju u školama, ali da im je osim toga potrebna dodatna edukacija i informiranost o životu osoba s invaliditetom.

Današnji program, kao i narednih dana, uveličali su članovi kreativnog tima Multiplexa Ekran Zenica koji su za sve osnovce obezbijedili doručak, dok je klovn poklanjao balone raznih oblika.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno