Zenica

FOTO: Zenički antifašisti čistili spomen-obilježje Papirna povodom Dana borca

Članovi SUABNOR-a danas su u Zenici organizovali akciju čišćenja spomen-obilježja na Papirnoj čime su joj dali novi izgled i mjesto ugodnog boravka u ljetnim danima.

Akcija je organizovana povodom obilježavanja 4. jula Dana borca, a na ovoj lokaciji građani Zenice se okupljaju i prilikom obilježavanja drugih datuma značajnih za oslobođenje Zenice, borbu protiv fašizma i slično. Jasmin Dedić, predsjednik UABNOR-a Grada Zenice je kazao da je ovo planska akcija čišćenja.

“S obzirom da ćemo sutra obilježiti jedan značajan datum, odlučili smo da sve ovo očistimo i uredimo te da sutra bude spremno za odavanje počasti svim palim borcima. Uz to smo prebrisali spomenike Seada Škrge, sestara Ditrih kao i spomenik borcima koji su poginuli tokom oslobađanja Zenice. Nismo htjeli praviti masovniju akciju, to ćemo raditi na Smetovima kada budemo obilježavali Dan ustanka i Dana antifašista BiH”, kazao je Dedić.

Sretko Radišić, predsjednik SUABNOR-a Zeničko-dobojskog kantona, je kazao da misija antifašizma i antifašizam ako nisu okeanskih prostora ne treba biti ni mala baruština.

“Kao udruženje smo demokratska antifašistička organizacija i svi oni koji poštuju i koji su spremni dati doprinos, u suštini koji su dobri ljudi i nose u sebi dobro, dobro su došli. Nemamo vrata za ulaz, ali ni za izlaz. Ideja antifašizma je otvoren prostor i svi su dobrodošli”, izjavio je Radišić te dodao da na području kantona imaju 3.500 članova.

U prethodnom periodu su pokušali realizovati male škole antifašizma na temu “Mladi i antifašizam danas u BiH” kako bi privukli veći broj mladih oko jedinstvene ideje.

“Brojni dječaci i djevojčice razumiju ovo vrijeme i patriotski su vezani za BiH. Sve je to simbolično, a u programima FBiH i RS nema predmeta antifašizma koji bi mnogo značili na pomirenju i reintegraciji. Morat ćemo pronaći moduse i promovisati ovu ideju”, dodao je Radišić.

Autor: E.Mehić

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: