Zenica

FOTO: Zeničanin pobijedio opaku bolest, danas pravi perike za oboljele mališane

FOTO: Zeničanin pobijedio opaku bolest, danas pravi perike za oboljele mališane – Već je deset godina kako je Zeničanin Fuad Halilović pobijedio opaku bolest. Danas pravi perike za oboljele od leukemije.

Njegova borba protiv ove opake bolesti je počela kada je imao 9 godina,  2006. godine.

“Zabolio me je stomak, otišao sam u bolnicu gdje mi je operisano slijepo crijevo i poslije te operacije moj život se mijenja. Operacija je prošla dobro ali moje zdravstveno stanje je bilo sve lošije, tačnije nalazi krvi su bili jako loši”, ispričao je Fuad Halilović za Radiosarajevo.ba svoju priču navodeći kako će nakon rezultata nalaza početi pretrage.

Kako je vrijeme prolazilo pretraga je bilo sve manje, sve pretrage su bile uredu samo su nalazi krvi bili sve lošiji, ispričao je ovaj Zeničanin ističući kako je nakon svih pretraga obavljenih u Zenici poslat u Sarajevo kako bi ovdje otkrili šta mu se dešava.

“U Sarajevu su sve pretrage ponovo uradili, ali ista stvar se desila. Pretrage nisu pokazivale ništa loše. Dok nije došla doktorica i rekla mojoj mami da postoji još jedan nalaz – sterinalna punkcija, tj. provjera da li osoba boluje od malignog oboljenja”, rekao je Halilović navodeći kako je njegova mama pristala uraditi i tu pretragu, jer roditelji se u trenutku kada mu je dijete bolesno u stanju uraditi sve.

“Urađena mi je sterinalna i ustanovljeno je da bolujem od AML leukemije. Počeo sam se liječiti u Sarajevu, ali nakon određenog vremena morao sam otputovati u Italiju na dalje liječenje. U Italiji sam prvi put ostao 9 mjeseci samo sa majkom i poslije toga sam se vratio u BiH kao izliječena osoba. Ali nažalost nakon godinu dana od izliječenja bolest mi se vratila. I ponovo sam morao da se vratim u Italiju na liječenje, gdje drugi put ostajem godinu i šest mjeseci. Poslije drugog lijecenja ili poslije druge transplantacije, došao je taj momenat povratka u BiH”, ispričao je za Radiosarajevo.ba Zeničanin svoju priču navodeći kako je od te 2009. godine on izliječen.

Na ideju da pravim perike nisam došao ja, nego je to sve nekako samo došlo meni, ispričao nam je Halilović navodeći kako je prvo bio uključen u projekat “Moja kosa, tvoja kosa” u sklopu kojeg je i educiran da pravi perike.

“Prve tri sedmice ja sam tu edukaciju samo posmatrao i jako me zainteresovalo, nakon čega sam odlučio da profesoricu Jasminu Hadžić zamolim da i meni pokaže jedan mali dio i da mi da da i ja pokušam nešto napraviti”, rekao je Halilović ističući kako se na kraju ispostavilo da ima talenta za to, pa je tako završio i tu edukaciju.
“Perike pravim ručno od prirodnih materijala i prirodne kose. Kako bi zadovoljili broj potrebnih perika, moramo svakodnevno raditi na njima”, rekao nam je.

Pomaganje oboljelima, kako kaže, predstavlja i ona najmanja riječ podrške, pa sve do pravljenja perika za mališane koji se liječe od malignih oboljenja.

 

radiosarajevo.ba

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem