Zenica

FOTO: Zeničani odali počast žrtvama holokausta- Milioni ubijenih nisu samo brojke

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Zeničani odali počast žrtvama holokausta: Milioni ubijenih nisu samo brojke – Na Starom jevrejskom groblju u Zenici danas je odavanjem počasti obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

U sklopu današnjeg događaja predstavnici Jevrejske općine Zenica održali su i historijski čas gdje su sve prisutne, među kojima su bili i imam te paroh zenički, upoznali o stradanju i položaju Jevreja u Evropi i svijetu kroz historiju, ali i stradanju zeničkih Jevreja.

“Horor holokausta nije zaobišao ni našu državu ostavljajući kastastrfoalne posljedice po jevrejskom stanovništvu, ali i našeg grada. Sinagoge ako nisu bile porušene pretvorene su u konjušnice, a jevrejska groblja su bila uništena. Koncentracioni logori Jasenovac, Stara Gradiška, Đakovo, Gospić, postali su posljednje počivalitše za 80 posto Jevreja od ukupno 14.500 koliko ih je živjelo u BiH pred Drugi svjetski rat”, kazala je sekretarka Jevrejske općine Zenica Daniela Ozmo-Čulić.

Strahote holokausta u proljeće 1941. godine dočekalo je i 225 zeničkih Jevreja, od kojih je preživjelo samo 55. Ozmo-Čulić je kazala da se za 76 godina mogao izmijeniti cijeli jedan svijet, ali da postoje stvari koje se ne mijenjaju.

“Još uvijek nešto čudno pojedince tjera da u rasi nacionalnosti, socijalnog ili ekonomskog položaja pronalaze razlog za različito tretiranje ljudi, njihovo vrijeđanje i ponižavanje. Ovim putem treba podsjetiti na bezbrojne ljude koji su u logorima smrti snagom duha pokušali nadvladati mučenja, teror i smrt”, kazala je Ozmo-Čulić te dodala:

“Uprkos tome što su antisemitizam i fašizam otporan na desetljeće historijskih promjena, otporna je i ideja koja mu se suprotstavlja. Ideja ravnopravnosti, ideja da svako ima pravo na život, slobodu, mir. Ideja da svaki čovjek bira i da je odgovoran za ono što će postati. Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta je prilika da kažemo da brojevi miliona žrtava nisu samo historijski podatak.”

Hazan Sarajevske sinagoge Igor Kožemjakin nakon historijskog časa na Starom jeverjskom groblju u Zenici održao je i molitvu za duše stradalih te je položeno cvijeće i odata počast svim stradalim.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno