Rekreacija

FOTO: Zeničani na petom Međunarodnom veteranskom ragbi turniru u Vršcu

FOTO: Zeničani na petom Međunarodnom veteranskom ragbi turniru u Vršcu – Iako su mjere opreza u borbi protiv pandemije koronavirusom uticale na značajno umanjenje okupljanja ljudi, što je ovu godinu veoma osiromašilo za sadržajnije međunarodne događaje, naročito sportske naravi, fotografije iz srbijanske općine Vršac koje su nam ustupili braća Petrović, Ivan i Andrija, dokazuju da je ljudska privrženost očuvanju dugotrajnih prijateljskih veza i zajedničke tradicije jača od svih prepreka, nametnutih izazovima savremenog života.
Tako je protekle subote, 26.09.2020. godine, na Gradskom stadionu „Vršac“ priređen 5. Međunarodni veteranski ragbi turnir, na kojem su učešće uzeli ragbi klubovi iz Rumunije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a na kojem su boje Zenice i ujedno naše države ponosno branili braća Petrović i Safet Begović. Nesvakidašnje pravilo o isključenju mogućnosti odnošenja pobjede u utakmicama, jer su svi koji su se odazvali turniru smatrani pobjednicima, izdvojilo je ovogodišnji turnir u odnosu na sva ranija dosad. Postavljanjem ovog pravila, organizator turnira je želio naglasiti potrebu čuvanja baštine njegovog održavanja, nastalog na temeljima starih prijateljstava koji prkose svim pokušajima međusobnih razdvajanja, ne samo raspadom bivše velike države, nego i sve većom otuđenošću ljudi usljed dinamike života novog vremena. Odatle proističe i veoma dirljiva poruka, upućena s ovog turnira, po kojoj između prijatelja nema pobjednika, jer je prijateljstvo samo po sebi najveća pobjeda života.
Zbog svega je izostala i ceremonija dodjele pehara, inače karakteristična za ovakve manifestacije, što nikako nije umanjilo zadovoljstvo učesnika. Naprotiv, nakon strastvenog odmjeravanja snaga na travnjaku u borbi za ragbi loptom, svojstvenog samo starim vukovima, 70 učesnika turnira je s velikom radošću primilo zahvalnice od strane organizatora te međusobno razmijenilo poklone, donesene iz svojih gradova i zemalja. I naši Zeničani su se potrudili da svojim poklonima osvjetlaju naš obraz, ali kako smo to od njih i navikli, ujedno iskoriste priliku za još jednu promociju Zenice u regionu, uručivanjem rukotvorina s motivima našeg grada, kao i majica s natpisom „Zenički do kosti“.
„I ovim putem se od srca zahvaljujemo veteranima GRK „Vršac“, kao organizatorima turnira, na nadasve velikodušnom gostoprimstvu, u kojem smo i više nego uživali, napojivši svoje duše čistom pozitivnom energijom, kojom zrače samo dobri ljudi. Također se zahvaljujemo i na svim poklonima, umjetničkim slikama sa prizorima Vršca, vršačkim vinima i rakijama, koje smo „jedva“ donijeli u Zenicu, uz želju da naredne godine, ako ništa, onda barem uzvratimo na ukazanom gostoprimstvu, organiziranjem 6. turnira u našem gradu. Nismo sretni što smo samo nas trojica iz cijele BiH bili u prilici odazvati se pozivu za učešće, ali smo s druge strane itekako ponosni što smo pokazali da Zenica u njegovanju starih veza drži do svoje časti i ugleda, zbog čega se zahvaljujemo i svim našim prijateljima Zeničanima koji su nam u tome pomogli, obezbjedivši nam neophodna sredstava za prijevoz i smještaj, a to su Srđan Petrić, poznati naš advokat iz Zenice, Amir  Halilović, te Elmin Bašić koji je bio pokrovitelj osvježenja” –  s oduševljenjem su nam kazali braća Petrović.
Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010