Ostali sportovi

FOTO: Zeničani na Mont Blancu -“krovu Europe”

FOTO: Zeničani na Mont Blancu -“krovu Europe” – Zeničani na Mont Blancu -“krovu Europe”
Otac Adnan Bičakčić sa svoja dva sina Denisom (18) i Alenom (15), te pridruženim članom Hazimom Muračevićem, protekle sedmice su izvršili uspješan uspon na “krov Europe” Mont Blanc 4810 m.
Porodica Bičakčić je u zeničkim sportskim krugovima poznata po skijaškim i alpinistickim uspjesima. Mlađi sin Alen je član juniorske skijaške reprezentacije BiH, a Denis je trener u Ski klubu “ZE-2010”.
Trojac iza sebe ima zahtjevne uspone na skoro sve bosanskohercegovačke planine, te Triglav, Mangart, Olimp, Marmoladu u Dolomitima i najvisi vrh Austrije Grossglockner.
Osim toga Bičakčići su dugogodisnji članovi i instruktori Saveza izviđača grada Zenice.
Pothvat započinje u Chamonixu u kampu gdje se čeka povoljna vremenska prognoza. Iz Le Fayeta su vozom – Tramway du Mont-Blanc došli do početne tačke uspona na 2372 m.
Prva duža pauza je na domu Tête Rousse na 3167 m. Alpinistička skoro vertikalna staza između dva doma prolazi kroz tzv. “Kuloar smrti” koji je prozvan tako zbog konstantnog odrona i opasnosti od kolizije sa odlomljenim stijenama. U dom Refuge du Goûter 3815 m su stigli u poslijepodnevnim satima gdje su prenočili.
Uspon na vrh obično  započinje u noćnim satima, te se tim oko 1 sat poslije ponoći pod svjetlom ceonih lampi zaputio prema vrhu zahtjevnom stazom nazvanom “Žilet” koja je pri temperaturi od oko -15 stepeni i udarima vjetra oko 50 km na sat uz opasnost propadanja u ambis na talijansku ili francusku stranu planine predstavljala veliki izazov. Penjanje je dodatno otežala i pojava simptoma visinske bolesti kod jednog člana tima.  Vrh su dosegli u zoru oko 06.05 sati, gdje su uprkos snažnim naletima vjetra uspjeli zabilježiti par fotografija i pozdraviti izlazak sunca. Istim putem su se do večeri spustili u bazu gdje su proslavili uspon zajedno sa članovima makedonskog tima i dvojicom alpinista iz Sarajeva s kojima su se družili i tokom uspona.
Poseban respekt mladom Alenu Bičakčiću koji je jedan od najmlađih Bosanaca koji je uspio ispenjati taj vrh, kao i Hazimu Muračeviću koji je pod stručnim vodstvom i bez previše penjačkog iskustva rame uz rame pratio iskusne Bičakčiće.
Ovim usponom trojac je ispunio cilj kojem su dugo tezili, a mladog Alena čeka nastavak priprema za predstojeću skijasku sezonu na glečeru Hintertux.
Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem