Zenica

FOTO: Zenica obilježila Svjetski dan reanimacije- U škole obavezno uvesti edukaciju

FOTO: Zenica obilježila Svjetski dan reanimacije- U škole obavezno uvesti edukaciju – Danas se obilježava Svjetski dan reanimacije. U Zenici po prvi put su manifestaciju Dana reanimacije organizovali Udruženje hitnih/urgentnih medicinskih tehničara u saradnji sa Medicinskom školom Zenica.

Učenici su u sali Medicinske škole slušali prezentaciju BLS-a (osnovnog održavanja života), zatim su na trgu Alije Izetbegovića imali priliku da nauče pravilno izvođenje CPR-a na lutkama za reanimaciju. Društvo su im pravili i građani koji su usput naučili osnove reanimacije.

“Iznenadni srčani zastoj je vodeći uzrok smrtnosti u svijetu. Želimo da podignemo svijest građanstva o važnosti reanimacije i koliko oni mogu pomoći u stopi preživljavanja ukoliko ispravno vrše reanimaciju do dolaska stručne medicinske pomoci. U našoj državi vrlo mali broj građana zna raditi reanimaciju, jer u obrazovnom sistemu ne postoji BLS edukacija kao u susjednim zemljama. Udruženje hitnih/urgentnih medicinskih tehničara će se između ostalog zalagati za uvođenje BLS-a u srednje škole i fakultete, da bi se povećala stopa preživljavanja nakon iznenadnog srčanog zastoja koja je sada u našoj zemlji veoma niska”, istaknuli su za N1 iz Udruženja hitnih/urgentnih medicinskih tehničara.

Svjetski dan reanimacije određen je od strane Evropskog parlamenta i obilježava se 16. oktobra svake godine sa ciljem da se skrene pozornost na važnost poznavanja osnovnih koraka kardiopulmonalne reanimacije – oživljavanja. Ovogodišnjom kampanjom, ranije su poručili iz Crvenog križa Federacije BiH, podiže se svijest o tome da svi mogu naučiti osnovne korake kako bi spasili život.

Prema podacima Evropskog društva anestezije i intenzivne njege, u 2019. godini je 5,4 miliona ljudi educirano za kardiopulmonalnu reanimaciju. Srčani zastoj koji se desi izvan zdravstvene ustanove je vodeći uzrok smrti. Ako bi više laika započelo kardiopulmonalnu reanimaciju prije nego što stigne hitna pomoć, više od 200.000 osoba bi moglo biti spašeno svake godine širom svijeta.

Autor: N1

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem